current views are: 8

26 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση10:32

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς

Σφοδρά «πυρά» εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τον αποκλεισμό σχεδόν 37.000 παιδιών από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη σχολική χρονιά, που αρχίζει σε λίγες ημέρες. 

Δημοσίευση 10:32’

Σφοδρά «πυρά» εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τον αποκλεισμό σχεδόν 37.000 παιδιών από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη σχολική χρονιά, που αρχίζει σε λίγες ημέρες. 

Σφοδρά «πυρά» εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τον αποκλεισμό σχεδόν 37.000 παιδιών από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη σχολική χρονιά, που αρχίζει σε λίγες ημέρες. 

Με τη χρηματοδότηση του προγράμματος να μην επαρκεί για να καλύψει όλες τις αιτήσεις, παρόλο που φέτος αυξήθηκε κατά 17 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός, αφού υπήρξε πολύ μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, από τα 121.569 παιδιά, των οποίων οι γονείς υπέβαλαν αιτήσεις, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 84.800 παιδιά, όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της. 

«Δυστυχώς και φέτος, η έλλειψη των απαιτούμενων πόρων οδήγησε ουσιαστικά εκτός δομών αρκετές χιλιάδες παιδιά που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, γεγονός το οποίο οφείλεται στην άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, που έκαναν λόγο για έγκριση  πλήρους χρηματοδότησης του προγράμματος. Αποδείχθηκε για άλλη μία φορά στην πράξη ότι τα μεγάλα λόγια πως θα απορροφηθούν στις δομές όλα τα παιδιά, ήταν κενό γράμμα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Επίθεση από την αντιπολίτευση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, επιρρίπτει με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι 37.000 παιδιά θα μείνουν εκτός κατά τη νέα σχολική χρονιά.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει:

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. το πέτυχε και αυτό. Περίπου 37.000 παιδιά θα μείνουν, κατά τη νέα σχολική χρονιά, εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

Στην ίδια ανακοίνωση η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «οι υποσχέσεις για κοινωνική ευαισθησία αποδεικνύονται -όπως κι όλες οι άλλες- κάλπικες» και καταλήγει:

Η στενή συνεργασία και η στήριξη των Δήμων, ώστε να δημιουργήσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, επαρκείς δομές φύλαξης παιδιών είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης και απαίτηση της ελληνικής οικογένειας. Ας ακούσουν, επιτέλους, τους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Το πρόγραμμα παιδικών σταθμών 2016-2017, έργο των τριών Υπουργών κ.κ. Κουρουμπλή-Φωτίου-Χαρίτση, για το οποίο μάλιστα η Κυβέρνηση πανηγυρίζει με ανακοινώσεις της, επιτυγχάνει, συνδυαστικά, τα εξής αποτελέσματα:

  • Και αφήνει 36.769 δικαιούχα τέκνα εκτός παιδικών σταθμών, καθώς σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα, σχεδόν ένα στα τρία παιδιά, παρά το ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις, έμεινε εκτός προγράμματος.
  • Και μείωσε κατά 5% το “voucher” (το ανώτατο όριο δαπάνης παρεχόμενων υπηρεσιών στους παιδικούς).
  • Και πετσόκοψε κατά 500 ευρώ το ποσό για τις υπηρεσίες στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π. – Μ.Ε.Α.)
  • Και αφήνει έρμαιο τον κάθε γονέα να διαπραγματεύεται με τον κάθε παιδικό / βρεφονηπιακό σταθμό. δη από την πρώτη μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα με καταγγελίες επιτυχόντων γονέων για “Γολγοθά” ενεργοποίησης του “voucher”, ακριβώς όπως είχαμε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή μας, με συνέπεια κάποιοι από τους επιτυχόντες να εξομοιωθούν τελικά με αποτυχόντες, να μη βρουν δηλαδή θέση σε καμία δομή.

«Ποια άλλη Κυβέρνηση θα είχε την ικανότητα – τη γνώση – το σχέδιο – την αποτελεσματικότητα να επιτύχει όλα αυτά ταυτόχρονα, σε ένα ευαίσθητο πρόγραμμα που αφορά παιδιά και μάλιστα να πανηγυρίζει και να χαίρεται, αν όχι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει:

«Χορτάσαμε», τα τελευταία χρόνια, από μια φτηνή ρητορική κοινωνικής ευαισθησίας, από μια επίδειξη συναισθημάτων δήθεν αλληλεγγύης και από εύκολες καταγγελίες για αναλγησία. Όμως οι πολίτες – και μάλιστα οι πιο αδύναμοι – καταλαβαίνουν τώρα, γιατί το βιώνουν στην καθημερινότητά τους, ότι η κοινωνική πολιτική κρίνεται στην πράξη από τα αποτελέσματα μιας διακυβέρνησης και όχι από τα λόγια. Και σε αυτό το επίπεδο, της πράξης, η αξιολόγηση για την κυβέρνηση θα είναι καταδικαστική.


σχετικα αρθρα