Σκληρή απάντηση σε σχέση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που επίκειται έδωσε στον ΣΚΑΙ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, τονίζοντας ότι «εμείς, ούτε δικούς μας καναλάρχες έχουμε, ούτε υποψήφιους δικούς μας καναλάρχες έχουμε, ούτε θα αποκτήσουμε».

Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου σε σχέση με την συμμετοχή του Χρήστου Καλογρίτσα στον διαγωνισμό, η κ. Σβίγκου περιορίστηκε να απαντήσει πως «ο κ. Καμμένος είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός άνδρας και θεωρώ ότι αν έχει στοιχεία για μαύρο χρήμα και όλα αυτά τα οποία έχει καταγγείλει στο twitter θα πρέπει να τα δημοσιοποιήσει».

«Όλες οι υποψηφιότητες έχουν κατατεθεί και έχουν περάσει από το κόσκινο όλων όσα προβλέπουν οι ψηφισμένοι νόμοι. Ουδείς μπορεί να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση για το ποιος θα πάρει ή δεν θα πάρει άδεια. Ο νόμος είναι αυτός ο οποίος θα πρέπει να τηρηθεί» υπογράμμισε σχετικά η κ. Σβίγκου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε τα επιχειρήματα που έχει επικαλεστεί η κυβέρνηση για τον διαγωνισμό για τις τέσσερις προς το παρόν, τηλεοπτικές άδειες, που θα αφορούν σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας και ποικίλου προγράμματος υψηλής ευκρίνειας:

Οι 4 άδειες είναι ο αριθμός που ανταποκρίνεται αυτή την στιγμή και στη διαφημιστική πίτα και στο πόσα κανάλια μπορεί να σηκώσει σήμερα η αγορά. Γιατί το προηγούμενο τηλεοπτικό τοπίο, για να μπορέσει να επιβιώσει, δανειζόταν χρήματα τα οποία δεν μπορούσε να τα αποπληρώσει» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΕΣΡ δεν «καταργήθηκε», αλλά δεν έχει συγκροτηθεί μετά από τρεις προσπάθειες, «με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας» που «προσπάθησε να μπλοκάρει και τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ ώστε να μπλοκάρει τη διαδικασία της αδειοδότησης». Άλλωστε, «στο πρόσφατο παρελθόν, με το νόμο Ρουσόπουλου, δεν θυμάμαι να είχε γίνει τόσο μεγάλη αναστάτωση, που ο υπουργός διατηρούσε το δικαίωμα με μια απλή υπουργική απόφαση να αποφασίσει για το ποιος είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών. Τώρα ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών αποφασίστηκε μέσα από τη Βουλή…

Στην πραγματικότητα, «το πρόβλημα όσων μιλάνε για τον αριθμό των αδειών, δεν είναι το πόσες θα είναι αυτές, αλλά το αν θα υπάρξει τελικά διαγωνισμός ή όχι» τόνισε η κ. Σβίγκου. Με τον διαγωνισμό «δίνεται τέλος στο καθεστώς ανομίας και παρατάσεων προσωρινών αδειών» - ένα καθεστώς, που «κάποιοι έχουν συμφέρον να συντηρηθεί και δεν θέλουν να υπάρξει καμία διαδικασία αδειοδότησης. «Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις…» τόνισε.

Τέλος, για τους εργαζόμενους στα κανάλια που μπαίνουν αυτή τη στιγμή στη διαδικασία αδειοδότησης, η κ. Σβίγκου υπενθύμισε πως ο νόμος κατοχυρώνει - παρά την αντίρρηση της ΝΔ - ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα τέσσερα κανάλια, τα 400 άτομα. 

«Χύνονται πολλά κροκοδείλια δάκρυα από τον πολιτικό κόσμο σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων στα κανάλια που μπαίνουν στη διαδικασία της αδειοδότησης, την ίδια στιγμή που δεν υπήρχε η ίδια ευαισθησία όταν εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι μήνες και έχαναν τα χρήματά τους. Δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη του MEGA. κανένας από τους εργαζόμενους του Mega δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για το  λόγο για τον οποίον δεν έχουν πληρωθεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες» τόνισε η κ. Σβίγκου.