current views are: 4

28 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση08:22

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα έδωσε μαθήματα στο προσφυγικό

«Αν έχει νόημα σήμερα μια παγκοσμιοποίηση στην εποχή μας, αυτή δεν είναι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, αλλά η παγκοσμιοποίηση του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Δημοσίευση 08:22’

«Αν έχει νόημα σήμερα μια παγκοσμιοποίηση στην εποχή μας, αυτή δεν είναι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, αλλά η παγκοσμιοποίηση του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Το προσφυγικό είναι μεγάλη τραγωδία, αλλά και η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας, για εμάς τους Έλληνες έχει διπλή, τουλάχιστον, ανάγνωση και διδαχή», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλώντας σε ημερίδα για το προσφυγικό στη Φλώρινα, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε πως:

Ως Έλληνες διδάσκουμε και θα διδάσκουμε όσο διαρκεί η προσφυγική τραγωδία ότι, όποιες κι αν είναι οι επιπτώσεις της βαθειάς οικονομικής κρίσης στον Λαό μας, υπερασπιζόμαστε πάντα τις αρχές και τις αξίες μας όπως ταιριάζει στην καταγωγή μας και την κληρονομιά μας. Ακριβώς όπως οι πρόγονοί μας υπερασπίζονταν τους ικέτες. Και ας μην ξεχνάμε ότι η έννοια «ικέτης» είναι δημιούργημα του Ελληνικού Πολιτισμού.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ακόμη πως «μέσα από αυτή την κληρονομιά υπερασπιζόμαστε και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο τμήμα, γνωρίζοντας ότι θεμέλιο του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος είναι κυρίως ο Άνθρωπος. Και, συνακόλουθα, αν αφήσουμε το φόβο και τα φοβικά σύνδρομα κάποιων – ευτυχώς μεμονωμένων – εταίρων μας να κυριαρχήσουν, τότε η κρίση Ανθρωπισμού θα υπονομεύσει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πορεία προς την τελική ενοποίηση της».

«Για την υπεράσπιση του Ανθρώπου δεν υπάρχουν και δεν νοούνται σύνορα», είπε και πρόσθεσε: 

Αν μια παγκοσμιοποίηση έχει ουσιαστικό νόημα δεν είναι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, αλλά η παγκοσμιοποίηση του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Παυλόπουλος απένειμε βραβείο στον βραβευμένο με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ, Γιάννη Μπεχράκη, για τις φωτογραφίες που τράβηξε η ομάδα του κατά τη διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο κ. Μπεχράκης είπε ότι στους πρόσφυγες του Αιγαίου έβλεπε τη γιαγιά του που έφυγε πρόσφυγας από τη Σμύρνη και με τις φωτογραφίες που τράβηξαν κατάφεραν να αλλάξουν τη διεθνή κοινή γνώμη στο θέμα των προσφύγων. Πρόσθεσε πως οι Ελληνες μπορούν να περπατάνε με ψηλά το κεφάλι για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες.

Στην ημερίδα, μίλησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, οι καθηγητές Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ηλίας Νικολακόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς και τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Λιάνης. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, βουλευτές και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.


σχετικα αρθρα