Στην κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και στους κινδύνους που συνεπάγεται για τη σταθερότητα της ευρωζώνης αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διαμηνύοντας ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση δράσει η Ευρώπη θα βοηθήσει».
Σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ζ. Μπαρόζο ανέφερε ότι η χθεσινή ψήφος εμπιστοσύνης επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ για τα φορολογικά μέτρα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στόχος των οποίων είναι, όπως είπε, να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη.

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο σχέδιο που έχει συμφωνηθεί, ανέφερε ο Ζ. Μπαρόζο τονίζοντας πως "αν η Ελλάδα αποδείξει ότι είναι προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό πακέτο που έχει συμφωνηθεί θα την συνοδεύσουμε στην πορεία της προς την ανάπτυξη".
Η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών είναι απαραίτητη αλλά στόχος είναι η ανάπτυξη, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής σημειώνοντας πως σκοπεύει να φέρει το θέμα της τόνωσης της ανάπτυξης προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής.

«Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός την ανάγκη επίτευξης εθνικής συναίνεσης» ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, όπου το ζήτημα της Ελλάδας κυριάρχησε με τις πολιτικές δυνάμεις να προβάλουν τις πάγιες θέσεις τους, ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ απευθυνόμενος προσωπικά στον επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ τον κάλεσε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεταβάλει τη στάση της η Νέα Δημοκρατία η οποία ως γνωστό συμμετέχει στο ΕΛΚ. Ο κ Ζ. Ντολ δεν θέλησε να εισέλθει στη συζήτηση και χαριτολογώντας κάλεσε τον Βερχόφστατ να ασχοληθεί με τη στάση κάποιων φιλελεύθερων δυνάμεων της Ευρώπης, ενώ παρεμβαίνοντας στο διάλογο των δύο ανδρών ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η ΝΔ έχει ήδη δώσει δείγματα συναίνεσης μέσω συγκεκριμένων προτάσεων.

Στη συνέχεια παρενέβη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο ο οποίος αφού χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η άκρα Δεξιά και η άκρα Αριστερά συντάσσονται κατά του ευρώ κάλεσε "τις δημοκρατικές δυνάμεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα" να συμβάλλουν εποικοδομητικά στο εγχείρημα της αρωγής στην ελληνική οικονομία. Από ελληνικής πλευράς έλαβε στη συνέχεια τον λόγο η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα η οποία τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της και η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Άννυ Ποδήματα, που έλαβε τον λόγο από το ΠΑΣΟΚ, η οποία ωστόσο κατήγγειλε τα φαινόμενα κακοφωνίας για το θέμα της Ελλάδας στην ΕΕ, καθώς και την "ιδιότυπη επιδιαιτησία" των οίκων αξιολόγησης.