Να χαμηλώσει στο εξής τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Κομισιόν στο θέμα ΕΛΣΤΑΤ –Γεωργίου, θα επιχειρήσει τώρα η κυβέρνηση. Όταν το μείζον είναι η αξιολόγηση και η Κομισιόν είναι ο καλός μας σύμμαχος, δεν έχουμε κανένα λόγο να τα «σπάσουμε» μαζί της στη χρονική αυτή συγκυρία. (Ακόμη και η απόφαση Γιούνκερ να θέσει «τοποτηρητή» του ελληνικού προγράμματος το φιλικό Π. Μοσκοβισί αντί του «παγωμένου» Β. Ντομπρόβσκις –και αυτή από μόνη της κάτι λέει…). 

Αλλά και (θα κατεβάσει τους τόνους) επιμένοντας στην αρχική πεποίθηση ότι το θέμα Γεωργίου είναι τώρα στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, και εκεί ουδείς έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει. Οι εταίροι ωστόσο έχουν πολλούς λόγους να «προστατέψουν» τον κ. Γεωργίου. «Ήταν στέλεχος του ΔΝΤ», θυμίζουν κυβερνητικά στελέχη. Αυτό όμως που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους δανειστές μας είναι αν αμφισβητείται η αφετηρία των στοιχείων για την ελληνική οικονομία –και αυτό είναι ένας δύσκολος κάβος για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Το οποίο ούτως ή άλλως σήμερα θα έχει την ευκαιρία (οι Ε. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης εν προκειμένω) να πάρει μια πρώτη γεύση των διαθέσεων της Ευρ. Επιτροπής, του Π. Μοσκοβισί ειδικότερα. 

Το Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια πάντως να διευκολύνει στην επίλυση της διαφωνίας έχει διαμηνύσει -σύμφωνα με πληροφορίες- στα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, «όχι άλλες δηλώσεις για το θέμα». Εκτός αν, η Αθήνα προκληθεί από νέο γύρο δηλώσεων από την έδρα της Ε.Ε. 

Το «σήμα» είχε φροντίσει να το στείλει ο ίδιος ο Α. Τσίπρας, μέσω της κυριακάτικης συνέντευξής του στην “Real News”, εκεί όπου απάντησε σε σχετικό ερώτημα με τον εξής τρόπο: έδωσε μια τυπική απάντηση 13 λέξεων για την ουσία («η υπόθεση Γεωργίου βρίσκεται στην δικαιοσύνη και επομένως δεν χρειάζεται κανένα παραπάνω σχόλιο»), για να «χτυπήσει» στη συνέχεια την ΝΔ, με αφορμή και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Πιο …κομματικός αντιθέτως, ο Ν. Βούτσης φρόντιζε, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ –ΜΠΕ, να εμφανιστεί πιο σκληρός κάνοντας λόγο για «μεγάλα ερωτήματα (που) προκαλούν το ύφος και η απολυτότητα με τα οποία επιχειρείται αυτή η ωμή παρέμβαση (σ.σ. της Κομισιόν) στο εσωτερικό της χώρας, διότι υπερβαίνει σαφώς τη διατύπωση μιας άποψης που, κατά τα άλλα, προφανώς ο καθένας έχει το δικαίωμα να την εκφράσει». Ήταν κατά συνέπεια μια δήλωση που απευθυνόταν περισσότερο στο εσωτερικό ακροατήριο.