Εκτός από την ανάγκη στήριξης της απασχόλησης βγήκαν και ειδήσεις από την σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και της αναπληρωτή υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου με τα επιμελητήρια της χώρας, καθώς προαναγγέλθηκε το ''επίδομα εργασίας'', το οποίο θα είναι στην ουσία το επίδομα ανεργίας, το οποίο, όμως, θα δίνεται εν είδει επιδότησης στους δικαιούχους από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν. 

Μετά το τέλος της συνάντησης με εκπροσώπους των επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα ο Υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι ο στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες έπληξαν ιδιαίτερα οι μνημονιακές πολιτικές.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο: 

Ο στόχος μας είναι διττός, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε το μείζον για την Ελλάδα πρόβλημα της ανεργίας, αλλά να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Τις επιχειρήσεις αυτές έπληξαν ιδιαίτερα οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες δεν ήταν τίποτα παραπάνω από συμπυκνωμένος νεοφιλελευθερισμός που ευνοούσε την συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγα μονοπώλια, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων, καθώς η προσπάθεια μας είναι να επιδοτήσουμε κυρίως την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία. Παρουσιάσαμε προτάσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα, τα οποία θα επιδοτούν την δυνατότητα ανέργων να απασχολούνται σε αυτές. Έγινε μία πλήρης εισαγωγική συζήτηση, η οποία ήταν η πρώτη και όχι η τελευταία με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόκειται να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή. 

Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου μίλησε για το πρόγραμμα μετατροπής του ''επιδόματος ανεργίας'' σε ''επίδομα εργασίας'', με το οποίο θα υποστηρίζονται οι άνεργοι, αλλά και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. 

Όπως εξήγησε η κ. Αντωνοπούλου:

Υπάρχει ένα πρόγραμμα που ανακοινώνουμε στο τέλος του μήνα και θα δείτε ότι όλες αυτές οι ανακοινώσεις γίνονται πράξη. Σήμερα κάνουμε μία ακόμη βελτίωση στο ταμείο ανεργίας, προκειμένου να μπορούν τα χρήματα που παίρνουν οι άνεργοι σαν επιδότηση να χρησιμοποιούνται για να γίνονται καινούργιες προσλήψεις.

Αυτό σημαίνει  ότι ο άνεργος έχει την επιλογή είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας είτε  να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει.

Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο. Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει μερική χρηματοδότηση καθώς το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες που θα απομένουν θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για 3 μήνες . Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση να υποστηρίξουμε τον χώρο της εργασίας.