Εξαιρετικά πυκνοί μήνες ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του, με αλλεπάλληλες υποχρεώσεις μέσα και έξω από τη χώρα. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι είναι μήνες που ίσως και να καθορίσουν εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος. 

Είναι οι μήνες κατά τους οποίους η κοινωνία θα …χωνέψει τα μέτρα, οι μήνες κατά τους οποίους κάθε πολίτης θα συνειδητοποιήσει τι γίνεται στην …τσέπη του, ανεξαρτήτως δηλαδή του κλίματος που καλλιεργούν τα ΜΜΕ –το κάθε ένα από τη δική του σκοπιά και με τη δική του σκοπιμότητα. Είναι οι μήνες εν τέλει που θα δώσουν τον τόνο στις φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις. 

Κάπως έτσι γίνεται αντιληπτό το «γιατί» της φθινοπωρινής αντεπίθεσης του πρωθυπουργού, γεγονός που πιστοποιείται από τη σειρά των παρακάτω πρωτοβουλιών του. 

Πρώτα απ’ όλα το χρονικό διάστημα που ξεκινά από σήμερα, έχει ως αφετηρία του την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, θέμα το οποίο θα είναι αναμφίβολα ένα από τα κυβερνητικά… χαρτιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Την 9η Σεπτεμβρίου, θα είναι σε εξέλιξη δύο γεγονότα: στην Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υποδέχεται τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου και για πρώτη φορά μετά από κάποια χρόνια η Ελλάδα αναλαμβάνει διεθνή πρωτοβουλία, σημειώνει στενός συνεργάτης του.
Αλλά την ίδια στιγμή, θα είναι σε εξέλιξη το πρώτο Eurogroup μετά το καλοκαίρι, τα μηνύματα πάντως από τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Πιέρ Μοσκοβισί ήταν ενθαρρυντικά με την έννοια ότι και οι δύο πλευρές έδειξαν να θέλουν ειλικρινή επικοινωνία στην κατεύθυνση της άρσης των εμποδίων, χωρίς τρικλοποδιές. 

Αυτές θα είναι και οι… αποσκευές του πρωθυπουργού, μαζί βέβαια με τον αναλυτικό, ανά Υπουργείο, απολογισμό –προγραμματισμό. Το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, «Η ελπίδα έρχεται», έχει νόημα και σήμερα, 1,5 χρόνο μετά.
Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Αλ. Τσίπρας θα είναι στη Μπρατισλάβα, εκεί όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. θα ανιχνεύσουν το ευρωπαϊκό τοπίο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Και στις 18 Σεπτεμβρίου, από τη Νέα Υόρκη, το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αλλά και σε πάνελ στο περιθώριο αυτής, ο Αλ. Τσίπρας θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό. Χθες εξάλλου έγινε γνωστό ότι η Αυστρία  και ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κρίστιαν Κερν προετοιμάζουν μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό, με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Ελλάδας και χωρών από την ανατολική Ευρώπη. 

Αλλά και ο Οκτώβριος θα είναι μεστός από πολιτικά γεγονότα και οικονομικές εξελίξεις: το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13 ως 16 Οκτωβρίου) και λίγο μετά, ο ανασχηματισμός είναι δύο από αυτά.
Επιπροσθέτως, στις 7 ως 9 Οκτωβρίου συνεδριάζουν η Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ και το, καθοριστικό, «Washington Group», όπου θα συζητηθεί το ελληνικό χρέος. Αλλά και στις 10 Οκτωβρίου, νέα συνεδρίαση του Eurogroup. Ως το τέλος του μηνός δε, θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.