Στην αντεπίθεση πέρασε η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη για τις τηλεοπτικές άδειες και τις επικρίσεις που διατύπωσε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι «μόνο τα ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό» και πρόσθεσε:

Ένα τέτοιο “γκρίζο” καθεστώς προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τον κ. Κουμουτσάκο, ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός. Από τη μία, όπως αναφέρει, είναι να επιβάλει «ολιγοπώλιο καναλιών» και από την άλλη «μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών».

«Η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται μόνο για ένα. Για την προστασία της Δημοκρατίας και την αχειραγώγητη ενημέρωση των Ελλήνων. Τίποτε άλλο» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος και συνεχίζει επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών:

-Η όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι ξεκρέμαστη. Είναι στον αέρα. Διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του “νόμου Παππά”. Εάν το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν.

-Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το “νόμο Παππά” αποκαθιστώντας το ρόλο του Ε.Σ.Ρ., όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα ανοίξει τη δανειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς, με τρεις βασικές προϋποθέσεις:

  • Απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων
  • Αυστηρά ποιοτικά κριτήρια
  • Ενιαίο τίμημα άδειας.

«Το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πράγματι προβληματικό σε πολλά σημεία του, δεν θεραπεύεται με τις γκεμπελικές μεθόδους της Κυβέρνησης, συνεχίζει ο κ. Κουμουτσάκος και καταλήγει:

Αλλάζει μόνον με απόλυτο σεβασμό του Συντάγματος, της ελεύθερης ενημέρωσης και της ελεύθερης αγοράς.