Στην Τουρκία μεταβαίνει αύριο, Πέμπτη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο επίκεντρο των επαφών του επιτρόπου, αρμόδιου για τα θέματα μετανάστευσης, θα βρεθούν το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και αυτό της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Πρόκειται για επίσκεψη, κατά την οποία θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί μετά το κοινό ανακοινωθέν ΕΕ-Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου 2016.

Σε αυτό το ανακοινωθέν, οι δύο πλευρές δήλωναν πως συμφώνησαν:

- Όσοι πρόσφυγες μετακινούνται παράνομα μετά τις 20 Μαρτίου προς την Ελλάδα θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

- Για κάθε έναν Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφει από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο στην Τουρκία η ΕΕ θα δέχεται έναν πρόσφυγα.

- Η Τουρκία θα συνεργαστεί με την ΕΕ και τις γειτονικές της χώρες, ώστε να εμποδιστεί η δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων διαύλων μετακίνησης προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ.

- Όταν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την κατάργηση των θεωρήσεων προς τους Τούρκους πολίτες.

- Η ΕΕ θα επιταχύνει τη διαδικασία καταβολής του αρχικού ποσού των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία πριν από το τέλος Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει απειλήσει, επανειλημμένως, ότι εάν δεν καταργηθούν οι θεωρήσεις θα πάψει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ γύρω από το ζήτημα της επανεισδοχής.