Οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες για μία σύνοδο κορυφής που θα έχει ως στόχο να δώσει διαβεβαιώσεις για την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους της Ελλάδας και να αποφύγουν τη μετάδοσή της σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται καμία νέα απόφαση κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου και πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 3 Ιουλίου.

Όμως, τη στιγμή που η νομισματική ένωση βρίσκεται σε αναταραχή, οι ηγέτες των 27 κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να επαναδιατυπώσουν την πρόθεσή τους να χορηγήσουν συμπληρωματική οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, υπό τον όρο ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τον ερχόμενη εβδομάδα το νέο πρόγραμμα λιτότητας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο διπλωμάτη, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει «να προσπαθήσουν να διατυπώσουν τη δέσμευση που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας τον Ιούλιο προς την Ελλάδα, δηλαδή την εγγύηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Θα συζητήσουν επίσης το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στο νέο πακέτο στήριξης. Η Γερμανία απαιτεί και επιθυμεί αυτή η συμβολή του ιδιωτικού τομέα να είναι ποσοτικά προσδιορισμένη, ακόμη και αν παραμείνει επισήμως εθελοντικού χαρακτήρα.

Οι περισσότεροι από τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας προτιμούν να μην ασκηθεί πίεση επί των τραπεζών, από τον φόβο πρόκλησης νέας γενικευμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Εκτός του θέματος της Ελλάδας, η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής αναμένεται να επικυρώσει την εφαρμογή μέτρων που θα επιτρέψουν στην ευρωζώνη να αμυνθεί καλύτερα στο μέλλον απέναντι σε κρίσεις δημοσίου χρέους: ο μηχανισμός στήριξης θα ενισχυθεί κατά 440 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα και στη συνέχεια, μετά τα μέσα του 2013, με άλλα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μία ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας βρίσκεται υπό συζήτησιν.

Η αυριανή ημέρα θα είναι αφιερωμένη στη Λιβύη, τη στιγμή που πληθύνονται οι επικρίσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ για τη συνέχιση της στρατιωτικής επέμβασης, και στην καταστολή της συριακής εξέγερσης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης το θέμα της μετανάστευσης. Θα εγκριθεί επί της αρχής μία μεταρρύθμσιη της ζώνης Σένγκεν, που θα επιτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων.

Ο Ζαν Κλόντ Τρισέ, προειδοποίησε επίσης κατά των πιθανών κινδύνων διάδοσης της κρίσης του χρέους στην ΕΕ και πέρα από αυτήν. «Η πιο σοβαρή απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ΕΕ προέρχεται από την αλληλεπίδραση της ευπάθειας των δημόσιων οικονομικών σε ορισμένα κράτη μέλη και το τραπεζικό σύστημα, με πιθανές δευτερογενείς συνέπειες στην Ένωση και πέραν αυτής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.