Στα μέσα του Σεπτεμβρίου, πιθανότατα στις 12 του μήνα, αναμένεται να καταφτάσει στην Αθήνα η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, η διαδικασία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, ενώ τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν αργότερα στη διαδικασία της αξιολόγησης της οικονομίας του προγράμματος και της μελέτης για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ερωτηθείς για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου, ο κ. Ράις είπε πως, παρόλο που το ΔΝΤ δεν σχολιάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, υπογράμμισε ότι συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και εντεύθεν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2010 και μετά, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς έχει πραγματοποιηθεί αξιόλογη πρόοδος στον τομέα αυτό. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό «να προστατεύσουμε την πρόοδο αυτή που έχει συντελεστεί (σ.σ. στην απεικόνιση των στατιστικών στοιχείων), καθώς η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος.

Για τον κ. Γεωργίου, υποστήριξε ότι είναι πρώην στέλεχος του Ταμείου, επιφυλάχθηκε, ωστόσο να εξετάσει κατά πόσο είχε παραιτηθεί από το 2010, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.

Τέλος αναφορικά με τα ευρήματα της ανεξάρτητης επιτροπής για το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης είπε ότι έχουν συζητηθεί και αξιολογηθεί και έγινε μια σειρά αλλαγών στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ανέφερε για παράδειγμα τη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και έχουν γίνει προσαρμογές στο πρόγραμμα και επανέλαβε ότι για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα απαιτείται «ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις».