Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδεμία διάθεση έχει να ανοίξει πλήρως τα προγραμματικά του χαρτιά στη ΔΕΘ είναι γνωστό. Άλλωστε, με τους κινδύνους πολιτικού ατυχήματος να παραμένουν αλλά τη συγκυρία να μην μοιάζει εκλογική, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει κανένα λόγο να αποκαλύψει την προγραμματική του πρόταση, προσφέροντας έτσι ένα πολιτικό δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική αυτή επιλογή, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο αρχηγός της ελληνικής κεντροδεξιάς θα περιοριστεί μόνον σε έναν οραματικό λόγο ή στη μονοδιάστατη προβολή του τρόπου που θα πολιτευτεί η κυβέρνησή του, μόλις αναλάβει την εξουσία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, στα χέρια του κ. Μητσοτάκη υπάρχει συγκεκριμένη λίστα προτάσεων από τα οποία θα διαλέξει για να παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη. Αυτά προέρχονται είτε από τις ομάδες εργασίας που έχουν, ήδη, κάνει πολλή δουλειά στο προγραμματικό πεδίο είτε από την επεξεργασία που έχουν κάνει στελέχη στον στενό πυρήνα του Προέδρου της Ν.Δ. 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μεταξύ των προτάσεων δεν βρίσκονται μόνον μέτρα «χαμηλής πολιτικής» όπως, ενδεικτικά, οι δύο πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Ν.Δ. για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί ή την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος στα ΑΕΙ. Αντιθέτως, περιλαμβάνονται και προτάσεις που βρίσκονται στο σκληρό πυρήνα της οικονομικής πολιτικής και αφορούν ζητήματα αιχμής, όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ. 

Άλλωστε, και στη διαδικτυακή δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Ν.Δ. για το πρόγραμμα, το ζήτημα του περιορισμού της φορολογικής επιβάρυνσης βρέθηκε πρώτο μεταξύ των επιλογών – προσδοκιών των γαλάζιων ψηφοφόρων από μία επόμενη κυβέρνηση Ν.Δ. 

Δεν θα πρέπει, συνεπώς, να αποκλειστεί – το αντίθετο μάλιστα – ο Πρόεδρος της Ν.Δ. να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες για τον τρόπο μείωσης του ΦΠΑ και για τη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ, πάντοτε με τρόπο οικονομικά βιώσιμο και δημοσιονομικά ηλεγμένο. Οι συνεργάτες του δεν κρύβουν ότι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις δύο παραμέτρους καθώς η υπερφορολόγηση συνιστά μείζον θέμα για την πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι και αναζητούν διεξόδους από τον σημερινό φαύλο κύκλο. 

Η γραμμή της Ν.Δ. στη ΔΕΘ, που παραδοσιακά αποτελεί κομβικό σημείο της πολιτικής χρονιάς που ξεκινά, συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού του κόμματος στη Βουλή. Αποφάσεις, ωστόσο, δεν ελήφθησαν. Το ακριβές μείγμα όσων διαλέξει να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, παραμένει άγνωστο και, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να οριστικοποιηθεί πριν ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ακούσει τα όσα θα πει από τη συμπρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός, μια εβδομάδα νωρίτερα.