Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία μπορούν να ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις μελών ΔΕΠ (δηλαδή, χωρίς ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, που έχει τα ακαδημαϊκά προσόντα για τη θέση) άτομα που κατέχουν σήμερα θέση επιστημονικού, ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, αντιστοίχως) σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Η παραπάνω ενέργεια του υπουργού έμελλε να οξύνει τα πνεύματα μεταξύ αυτού και του βουλευτή της του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά, με τον δεύτερο να κάνει λόγο περί  "μουλωχτής νομοθέτησης" που ακολουθείται από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά, καταγγέλλει ότι ο Νίκος Φίλης την επανέφερε ως «νομοτεχνική βελτίωση» της τελευταίας στιγμής σε εκπρόθεσμη τροπολογία και περιέγραψε «παραπλανητικά» το περιεχόμενό της στην Ολομέλεια «Συνεπώς, είτε δεν ήξερε τι περιείχε, είτε ήξερε και σκοπίμως το έκρυψε. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ούτε καν συνεννοήθηκε με την κα. Αναγνωστοπούλου προκειμένου, ως καθ’ ύλην αρμόδια, να εξηγήσει τη "νομοτεχνική βελτίωση", όπως είχε κάνει τον Μάιο. Επιπλέον, κατά περίεργη σύμπτωση, η συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση δεν έφτασε ποτέ στο χώρο από όπου τις προμηθεύονται οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών» δήλωσε ο κ. Μαυρωτάς

«Όλο αυτό το σκηνικό είναι ενδεικτικό του τρόπου "μουλωχτής νομοθέτησης" που ακολουθείται από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με άσχετες διατάξεις, εκπρόθεσμες τροπολογίες, εμβόλιμες δήθεν "νομοτεχνικές βελτιώσεις" με σκοπό την απόκρυψη για να μην υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης. Έτσι λοιπόν στα μουλωχτά περνάνε κομβικές διατάξεις για το μέλλον των Πανεπιστημίων, ερήμην των ίδιων των Πανεπιστημίων…», κατέληξε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Ωστόσο, η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στην επίθεση Μαυρωτά δεν άργησε να έρθει, περνώνστας στην αντεπίθεση και  υποστηρίζοντας ότι  αν οι ισχυρισμοί του βουλευτή του Ποταμιού ήταν βάσιμοι είχε όλη την ευχέρεια να καταψηφίσει την τροπολογία στην οποία εμπεριέχονταν η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως έκαναν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν το έπραξε και οι εκ των υστέρων καταγγελίες του, εκθέτουν τον ίδιο στις εύλογες κατηγορίες, ότι, ή δεν ξέρει τι του γίνεται, ή, ότι, είναι εκείνος που ασκεί "μουλωχτή αντιπολίτευση". Και, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά. Ξέρει αυτός».

Από την μεριά της η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου επισήμανε πως τον τελικό λόγο θα έχουν τα ΑΕΙ και ότι υπάρχουν περίπου 1.500 εργαζόμενοι σε θέσεις ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, ωστόσο δεν έχουν όλοι διδακτορικό και διδακτική εμπειρία ώστε να πληρούν τους όρους της ρύθμισης για να υποβάλουν αίτηση. Επιπλέον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διορθώσεις στη ρύθμιση εάν ανακύψει πρόβλημα στα ΑΕΙ.

Στη συζήτηση παρενέβη η Σύνοδος Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων δηλώνοντας ότι η εν λόγω ρύθμιση θα οδηγήσει τα Πανεπιστήμια σε ακόμα μεγαλύτερη διοικητική ανεπάρκεια και υποστελέχωση και παράλληλα ζήτησε την τροποποίηση της ώστε η κενούμενη διοικητική θέση να μην καταργείται.

«Στο βαθμό που οι παραπάνω προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν άμεσα δεκτές, η Σύνοδος ζητεί την ανάκληση των δύο διατάξεων καθώς και άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου οι ρυθμίσεις αυτών των θεμάτων να γίνουν με τρόπο που να διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ποιότητα και τη διοικητική επάρκεια των Ιδρυμάτων».