Το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πρώτο και βασικό θέμα συζήτησης το Eurogroup της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα, καθώς θα συζητηθούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος.

Ειδικότερα, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να πληροφορηθούν από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και την πρόοδο στις πληρωμές των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως έχουν καθοριστεί στη συμφωνία της 25ης Μαϊου. 

Επίσης, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και τα επόμενα βήματα για την δεύτερη αξιολόγηση. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του Eurogroup στις 25 Μαϊου αναφέρει ότι η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ υπόκειται στην ολοκλήρωση προαπαιτούμενων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις - μεταξύ των οποίων και το νέο υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων- τη διακυβέρνηση στις τράπεζες, τις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια και τη γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καθώς και με την πρόοδο στην αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου.  

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς θα συζητηθεί και το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ στην προσεχή συνεδρίαση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε χαρακτηρίσει «μέγα» λάθος την ποινική δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, σημειώνοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα. 

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωπαίοι διαπίστωσαν μικρή πρόοδο στην υλοποίηση των εν λόγω προαπαιτούμενων, όπως προκύπτει και από τη διαρροή ανώτατου αξιωματούχου την επομένη της συνεδρίασης του EuroWorking Group την περασμένη Τρίτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται στα μέσα του μήνα – μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup- στην Αθήνα ώστε να επισκοπήσουν τα προαπαιτούμενα.