Γράφουν οι Ν. Παπαδημητρίου - Π. Ρασσιάς

Η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, ένα ζήτημα που προκάλεσε έντονες τριβές μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, ολοκληρώθηκε έπειτα από μαραθώνιες διαδικασίες και πλέον τα βλέμματα όλων, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο στρέφονται στη… Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους με διαφορετικά προτάγματα ο καθένας ενόψει και των εξελίξεων με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που βρίσκεται προ των πυλών.

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται στην τελική ευθεία ενόψει της ΔΕΘ και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός σε μία εβδομάδα. Σε κλίμα ευφορίας βεβαίως, μετά το εξαιρετικά επιτυχές (για την κυβέρνηση) αποτέλεσμα του τηλεοπτικού διαγωνισμού.

Οι πιο ψύχραιμοι κυβερνητικοί παράγοντες γνωρίζουν καλά, ωστόσο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να μοιράσει εξ ολοκλήρου τα 246 εκατομμύρια. Μέρος αυτών μπορεί...

Άλλωστε, το σεβαστό αυτό ποσό θα χρησιμέψει για την περαιτέρω αύξηση του πλεονάσματος, το οποίο εν συνεχεία θα αξιοποιηθεί για την επούλωση κοινωνικών πληγών και την άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που εξασφαλίστηκε, μέσω του διαγωνισμού που είχαν «χτίσει» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, είναι απολύτως χρήσιμο, και ως ουσία και ως επικοινωνία.

Ούτως ή άλλως ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μην πέσει στην παγίδα να εκστομίσει «μεγάλα λόγια», θέλει όμως να περιγράψει τον οδικό άξονα για την έξοδο για την κρίση, που είναι κοντά (η έξοδος) παρά ποτέ. Μια έξοδος όμως, που περνά μέσα από τη συμφωνία για το χρέος, με τις γνωστές δυσκολίες που αυτή αντιμετωπίζει λόγω και των γερμανικών ενστάσεων, όπως αυτές καταγράφηκαν στο πρόσφατο EuroWorking Group.

Κατά συνέπεια και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρωθυπουργική ομιλία το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να κινηθεί σε τρεις άξονες: Απολογισμός κυβερνητικού έργου. Περιγραφή του οδικού άξονα για έξοδο από την κρίση. Εξαγγελίες που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και την ανακούφιση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

«Εμείς δεν προβλέπουμε εκλογές. Εμείς ζητάμε εκλογές, οι οποίες μπορούν να προκηρυχθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οπότε ανά πάσα ώρα και στιγμή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι», έλεγε στοnewpost.gr, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγώντας τη λογική με την οποία θα μιλήσει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ στη φετινή ΔΕΘ. Όπως έλεγε ο ίδιος, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν θα είναι ένα ευχολόγιο όπως του κ. Τσίπρα, αλλά θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις που θα βγάλουν την οικονομία από το τούνελ της ύφεσης και θα ανακουφίζουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να πείσει τους πολίτες ότι το κόμμα του αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο και να απαντήσει στο ερώτημα που απευθύνουν αρκετοί, «τι διαφορετικό μπορεί να κάνει η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ». Στο πλαίσιο αυτό δεν θα παρουσιάσει μόνο μέτρα «χαμηλής πολιτικής» όπως, ενδεικτικά, είναι οι δύο πρόσφατες εξαγγελίες για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί ή επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος στα ΑΕΙ, αλλά και προτάσεις που βρίσκονται στο σκληρό πυρήνα της οικονομικής πολιτικής και αφορούν ζητήματα αιχμής, όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, o κ. Μητσοτάκης θα προτείνει στους πολίτες, μέτρα που θα έχουν αποτελέσματα στην ανάταξη της οικονομίας, στην αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης και θα φέρουν το επενδυτικό σοκ που είναι απαραίτητο για την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Παράλληλα θα παρουσιάσει και το κυβερνητικό πλαίσιο που θα ακολουθήσει η ΝΔ, στην Παιδεία, την Υγεία και την Ασφάλεια, τομείς, που όπως σημειώνουν από την Πειραιώς, οι πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν αποδιαρθρώσει εντελώς.