current views are: 5

5 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:11

Στη γραμμή Ντε Μεζιέρ για τους πρόσφυγες η Κομισιόν

Την υποχρέωση των ελληνικών Αρχών όπως και όλων των χωρών να τηρούν τον υφιστάμενο κανονισμό για τους πρόσφυγες και μετανάστες υπενθύμισε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης.

Δημοσίευση 13:11’

Την υποχρέωση των ελληνικών Αρχών όπως και όλων των χωρών να τηρούν τον υφιστάμενο κανονισμό για τους πρόσφυγες και μετανάστες υπενθύμισε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης.

Την υποχρέωση των ελληνικών Αρχών όπως και όλων των χωρών να τηρούν τον υφιστάμενο κανονισμό για τους πρόσφυγες και μετανάστες υπενθύμισε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό, κινούμενη ουσιαστικά στη γραμμή του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ περί επαναπροώθησης προσφύγων στη χώρα μας που δεν έλαβαν άσυλο στη Γερμανία.

Κληθείσα σήμερα να σχολιάσει τις δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Γ. Μουζάλα, η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο.

Βέβαια από το 2011 στη χώρα μας έχει ανασταλεί η εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου λόγω των κακών συνθηκών υποδοχής για τους πρόσφυγες.

Γι’ αυτό και η Ν. Μπερτό ανέφερε ότι έως το τέλος του Δεκεμβρίου η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στον υφιστάμενο κανονισμό του Δουβλίνου. «Η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στα πρότυπα του Δουβλίνου και να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του συστήματος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει έκθεση προόδου για το πού βρισκόμαστε σε αυτό το ζήτημα.

Επιπλέον, τόνισε ότι ενόσω ο κανονισμός του Δουβλίνου αναθεωρείται, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τον υφιστάμενο. «Ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να συμμορφωθούν με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ισχύει, καθώς και με όλα τα παραδοσιακά μέτρα επιβολής που η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τέλος, υπενθύμισε ότι ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει στείλει επιστολές στους υπουργούς Εσωτερικών των χωρών της ΕΕ, ζητώντας να επιταχύνουν την απορρόφηση των προσφύγων, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα μετεγκατάστασης.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Τόμας Ντε Μεζιέρ, αν έχουν αναπαραχθεί ορθά, δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης» τόνισε το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και σημειώνεται ότι «ανοίγουν ζητήματα που η ιστορία, ο χρόνος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν αφήσει πίσω».

Άλλωστε, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι γνωστό ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται επεξεργασία του “Δουβλίνου” ώστε να επικαιροποιηθεί και να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της ΕΕ.

«Περιμένουμε από του Ευρωπαίους εταίρους μας και τους Ευρωπαίους ηγέτες με τις δηλώσεις τους να συμβάλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και Θεσμούς».

Αντιδράσεις όμως για τις δηλώσεις Ντε Μεζιέρ υπήρξαν και στη Γερμανία όπου η γερμανική οργάνωση για τους πρόσφυγες Pro Asyl καταδίκασε ως ανεύθυνη την αξίωση του χριστιανοδημοκράτη υπουργού Εσωτερικών να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα όσοι πρόσφυγες δεν παίρνουν άσυλο στη Γερμανία.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καταστροφική» για τους 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο επικεφαλής της οργάνωσης Γκίντερ Μπούρκχαρντ.


σχετικα αρθρα