Για τα καλά επέστρεψε στην επικαιρότητα το προσφυγικό τις τελευταίες ημέρες στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος έβαλε ξαφνικά θέμα επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο από τη χώρα στην Ελλάδα, μία άποψη που εμμέσως στήριξε σήμερα και η Κομισιόν.

Σε μία περίοδο που είναι έντονη η δυσαρέσκεια των Γερμανών πολιτών για την πολιτική που έχει ακολουθήσει η καγκελάριος στο προσφυγικό ζήτημα – γεγονός που αναδείχτηκε και κατά τις χθεσινές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου, όπου το κυβερνών κόμμα κατέγραψε σημαντική ήττα- ο ντε Μεζιέρ επανέφερε το θέμα της επαναπροώθησης προκαλώντας την οργή της Αθήνας, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt:

Κάναμε πολλά στη Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου...

Συμπλήρωσε δε αναφερόμενος στους πρόσφυγες που κατέφτασαν πέρσι στη Γερμανία, πως «εκεί στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. έπρεπε να είχε γίνει η καταγραφή και να σταματήσει το προσφυγικό κύμα». Έτσι, η Ουγγαρία, δεν θα αναγκαζόταν να υψώσει φράχτη, υποστήριξε. 

Με την άποψη του ντε Μεζιέρ, συντάχθηκε σήμερα εμμέσως πλην σαφώς η Κομισιόν δια της εκπροσώπου Νατάσα Μπερτό.  Η κ. Μπερτό ανέφερε ότι έως το τέλος του Δεκεμβρίου η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στον υφιστάμενο Κανονισμό του Δουβλίνου, καθώς για τη χώρα υπάρχει αναστολή του από το 2011. «Η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στα πρότυπα του Δουβλίνου και να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του συστήματος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει έκθεση προόδου για το πού βρισκόμαστε σε αυτό το ζήτημα.

Επιπλέον, τόνισε ότι ενόσω ο κανονισμός του Δουβλίνου αναθεωρείται, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τον υφιστάμενο. «Ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να συμμορφωθούν με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ισχύει, καθώς και με όλα τα παραδοσιακά μέτρα επιβολής που η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει», είπε χαρακτησριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οργή Μουζάλα με πυρά κατά ντε Μεζιέρ

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την πλευρά του σημείωσε πως οι δηλώσεις του ντε Μεζιέρ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο έλληνας υπουργός τονίζει ότι δηλώσεις σαν του κ. ντε Μεζιέρ «δεν μπορεί να γίνονται δεκτές», τη στιγμή που μόνο για φέτος υπάρχουν ευρωπαϊκές αποφάσεις που προβλέπουν τη μετεγκατάσταση 33.000 προσφύγων από τη χώρα μας σε άλλα κράτη-μέλη, όμως έως τώρα γίνει δεκτοί σε άλλες χώρες περίπου 3.000, ήτοι το λιγότερο από το 10%.

Προσθέτει δε ότι ακόμα 7.000 πρόσφυγες που διαμένουν σήμερα στην Ελλάδα είναι έτοιμοι να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες, όμως οι εταίροι ακόμα δεν έχουν δημιουργήσει τις θέσεις φιλοξενίας που τους αναλογούν.

Ο κ. Μουζάλας υπενθυμίζει ακόμα ότι παρά τις υποσχέσεις της Ε.Ε. για αποστολή προσωπικού ειδικευμένου σε θέματα ασύλου, στην Ελλάδα εργάζονται αυτή τη στιγμή μόλις 29 άτομα το εξωτερικό, αντί για εκατοντάδες που προβλεπόταν.