Τη βεβαιότητα ότι η επιχείρηση «τηλεοπτικές άδειες» πολύ σύντομα θα γυρίσει μπούμεραγκ στον Πρωθυπουργό και την ομάδα του Μαξίμου εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, διαπιστώνοντας ότι λιγότερο από πέντε 24ώρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η πανηγυρική εικόνα που επεδίωξε να οικοδομήσει το Μαξίμου ήδη ξεθωριάζει.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που προσωπικά παρέμεινε σιωπηλός για το συγκεκριμένο ζήτημα, ετοιμάζει τη δική του αντεπίθεση ενώ ήδη οι μηχανισμοί του κόμματος έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να ελεγχθεί και, τελικά, να ανατραπεί η θετική για την κυβέρνηση εικόνα των πρώτων ωρών. Μέσω κοινωνικών δικτύων, ανακοινώσεων αλλά και ομαδικών ερωτήσεων στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία στοχοποιεί προσωπικά τον Πρωθυπουργό με στόχο να καταδείξει ότι επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών δεν ήταν η εμπέδωση μίας κάποιας νομιμότητας στο άναρχο τοπίο αλλά ο περιορισμός της πολυφωνίας και, τελικά, ο έλεγχος του νέου τηλεοπτικού τοπίου.

Η επιλογή τα βέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στραφούν στον Πρωθυπουργό δεν είναι άσχετη με την κεντρική επιλογή της Ν.Δ. να αποδομήσει το προφίλ του κ. Τσίπρα, ως του τελευταίου αναχώματος για την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. Με τον αέρα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, με πλέον πρόσφατη αυτή του Πανεπιστημίου Μακεδονία που φέρνει τη Ν.Δ. σε απόσταση 10 μονάδων από το κυβερνών κόμμα, η προσπάθεια στοχοποίησης του Πρωθυπουργού θα ενταθεί. Και δεν θα αφορά μόνον στην οικονομία και την ασυνέπεια λόγων και έργων του Πρωθυπουργού ή στο ζήτημα της επιβολής της τάξης, που επίσης θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα, αλλά πλέον και σε αυτό των τηλεοπτικών αδειών.

Η γαλάζια αντεπίθεση, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι αυτός που θα προσωποποιήσει το σύνολο της γαλάζιας παρέμβασης κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, εδράζεται σε μία σειρά από ζητήματα που θα αντιμετωπίσει, όπως εκτιμούν, η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στη Ν.Δ. υπογραμμίζουν τη σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει στο διαγωνισμό, πριν την εκδίκαση της κύριας προσφυγής στο ΣτΕ για τον αποκλεισμό από τη διαδικασία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη στιγμή – που όπως λέει η Πειραιώς – οι περισσότεροι συνταγματολόγοι (πλην του καθηγητή Δρόσου) εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας.

Δεύτερον, επιμένουν να τονίζουν τον περιορισμό της πολυφωνίας αλλά και την ενίσχυση των προϋποθέσεων διαπλοκής μεταξύ καναλιών και πολιτικού συστήματος αφού, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης «πώς πατάσσεται ευκολότερα η διαπλοκή, με 4 κανάλια ή με 7 –ή κ περισσότερα- ώστε να ενισχύεται ο ανταγωνισμός κα να προάγεται η πολυφωνία»;

Παράλληλα, αναδεικνύουν την αδιαφορία που επιδεικνύει η, κατά τα λοιπά ευαίσθητη, κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των απολύσεων από τα κανάλια που θα κλείσουν ή θα οδηγηθούν σε συρρίκνωση, εφόσον λάβουν θεματική άδεια. Στην Πειραιώς γίνεται λόγος για κυβερνητική βαβέλ καθώς άλλα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζουν προσωπείο σκληρότητας, άλλα θεωρούν ότι ουδείς θα απολυθεί και άλλα κάνουν λόγο για μέτρα στήριξης των ανέργων από τα ΜΜΕ μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Επιπλέον των θέσεων εργασίας, η Ν.Δ. βάζει στην εξίσωση και μία άλλη, πιο σκοτεινή, παράμετρο, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια συμπαιγνίας μεταξύ κυβέρνησης και όσων δεν έλαβαν άδεια, προκειμένου «κάποιοι καναλάρχες πλέον μπορούν να ισχυριστούν ότι λόγω βίαιης διακοπής δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους».

Κυρίως, όμως, η Ν.Δ. θα επιμείνει στο «ηθικό» κομμάτι της διαδικασίας, επιδιώκοντας να φέρει τον Αλέξη Τσίπρα σε αντιπαράθεση με τον εταίρο του, Πάνο Καμμένο. Εν προκειμένω, αυτό θα επιδιωχθεί μέσω της άδειας που δόθηκε στον όμιλο Καλογρίτσα, εργολάβο δημοσίων έργων και, κυρίως, επιχειρηματία που στοχοποιήθηκε, λίγες ημέρες πριν το διαγωνισμό, από τον Π. Καμμένο ως έχων «μαύρα ταμεία» προς άσκηση πολιτικής επιρροής. Η σχέση κουμπαριάς του κ. Καλογρίτσα με κυβερνητικά στελέχη μοιάζει ισχυρό όπλο, ειδικά σε ένα εκλογικό σώμα που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και την υπερφορολόγηση.