Ένα πορτρέτο του 'Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος τώρα, ένα χρόνο μετά τις εκλογές που του έδωσαν δεύτερη φορά τη νίκη μέσα σε λίγους μήνες, μοιάζει λιγότερο ανίκητος, σκιαγραφεί σήμερα το Politico, με φόντο την επερχόμενη σύνοδο των ηγετών του Νότου αυτή την Παρασκευή.

Στο άρθρο με τίτλο ''Αλέξης Τσίπρας, ο δραπέτης'' τονίζει ότι η ίδιος και η ομάδα του δουλεύουν πολύ σκληρά για την σύνοδο των ηγετών του Νότου, η οποία είναι μια προσπάθειά του να δείξει ότι έχει ακόμα διεθνή επιρροή. 

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταφέρε το 2015 το φαινομενικά ακατόρθωτο. Μπορεί να το ξανακάνει τώρα;", αναρωτιέται ο αρθρογράφος υπενθυμίζοντας την πολύμηνη διαπραγμάτευση που έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας την Ελλάδα, το δημοψήφισμα, το τρίτο Μνημόνιο και τελικά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στις οποίες επικράτησε ο Τσίπρας.

Το περιοδικό επισημαίνει ότι η πολιτική ισχύς του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι υπό κατάρρευση: "Το κόμμα βρισκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Ο Τσίπρας δεν έχει τίποτα σπουδαίο να παρουσιάσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο εκτός από την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας ορισμένα από τα οποία - όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και οι εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις - έκοψαν τη φόρα των προκατόχων του''. 

Την ίδια στιγμή ο αρθρογράφος τονίζει: 

Η κυβέρνησή του έχει κατηγορηθεί για την τοποθέτηση "φιλικων προσώπων" στο δημοσιο τομέα - μια πολύχρονη παράδοση στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η χαοτική κατάσταση στη δημόσια διοίκηση έχει προσφέρει στην αντιπολίτευση πολλά "πυρομαχικά" σε καθημερινή βάση".

"Είναι προδήλως ένας επιτυχημένος πολιτικός", λέει στο Politico o καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας Γιώργος Παγουλάτος, ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Τσίπρα. "Άσχετα με τις πολιτικές του απόψεις κατάφερε να πάρει ένα κόμμα από το 4% και να το κάνει κυβέρνηση κερδίζοντας εκλογές και δημοψηφίσματα. Και μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2015 κατάφερε να κερδίσει με την ακριβώς αντίθετη πλατφόρμα από αυτή του Ιανουαρίου του 201", επισημαίνει. 

Aπό την άλλη πλευρά, 'ενας ειδικός στις δημόσιες σχέσεις που μίλησε στο Politico επισημαίνει για τον Τσίπρα:

Ο Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός στην Ελλάδα που έχει καταλάβει τον παράγοντα της πολιτικής "μετά την αλήθεια". Θα πει για ό,τι κάνει ότι δεν είναι ο ίδιος, ότι τα χέρια του είναι δεμένα λόγω των αποφάσεων των προκατόχων του. Κι αυτό είναι αλήθεια αλλά δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Ωστόσο καταφέρνει και χρησιμοποιεί τον παράγοντα της καλής διάθεσης (feel-good factor) που οι άνθρωποι χρειάζονται γιατί γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση αλλά θέλουν να νιώθουν καλά.

Σύμφωνα με τον ίδιο "είναι τέρας. Οι πολιτικές του είναι συγκρουσιακές. Δεν μπορεί να παράγει πολιτικό, δεν τον ενδιαφέρει, βαριέται. Αλλά ο τομέας του είναι οι νίκες στις εκλογές. Δώστε του ένα βάθρο, ένα αμφιθέατρο, μια νίκή ή μια ήττα. Εκεί είναι ασταμάτητος".

Αυτό που έχει καταφέρει, γράφει το Politico, είναι ότι έχει ενσωματώσει τον θυμό και έχει ενταχθεί στο κυρίαρχο ρεύμα. "Το πόσο όμως αυτό θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί κυρίως από το πώς η Ευρώπη θα διαλέξει να χειριστεί την Ελλάδα όταν οι αξιωματούχοι της θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να αξιολογήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας του περσινού Ιουνίου", προσθέτει με νόημα ο αρθρογράφος.

Το ερώτημα που έχουν όλοι είναι πώς ο Τσίπρας μόνος του θα μπορέσει να αναστρέψει τις κακές ειδήσεις των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων στην οικονομία, τις συγκρούσεις των υπουργών του στα ΜΜΕ που απειλούν να εκτροχιάσουν την αξιοπιστία της κυβέρνησής του και την τελευταία κόντρα του Νίκου Παππά με τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών.

"Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ένας ισχυρός ηγέτης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις υγιείς πολιτικές και την απασχόληση ικανών δημοσίων υπαλλήλων, τομείς οι οποίοι δεν αποτελούν το 'ισχυρό του χαρτί'", σημειώνει ο αρθρογράφος του Politico.

"Είναι άγνωστο αν το "χρυσό παιδί" της Αριστεράς θα διαχειριστεί την τετραετή λαϊκή εντολή ή θα υποχρεωθεί να βγει ξανά στους δρόμους μετά από μια ήττα του σε πρόωρες εκλογές. Στη Βουλή δείχνει να είναι ήρεμη δύναμη αλλά αν επιστρέψει στον ρόλο της αντιπολίτευσης τότε είναι πιθανό να επιστρέψει στο αγωνιστικό παρελθόν του. Ένα είναι σίγουρο ότι είτε είναι πρωθυπουργός είτε όχι, δεν πρόκειται να πάει πουθενά" καταλήγει το άρθρο.