Αντιμέτωποι με πιέσεις όχι μόνο από τους επαγγελματικούς κλάδους που θίγονται αλλά και εμμέσως την ίδια τη κυβέρνηση (μέσω των συνδαιτυμόνων της με την ΚΟ) βρέθηκαν οι 16 βουλευτές που υπέγραψαν την τροπολογία για τη πώληση τσιγάρων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τηλέφωνα των βουλευτών δεν σταμάτησαν να χτυπούν από εξαγριωμένους εκπροσώπους των ψιλικατζήδων που ρωτούσαν επιτακτικά τους λόγους που υπέγραψαν την τροπολογία. Την ίδια στιγμή όμως και μετά την απόφαση της απόσυρσης στα «κάγκελα» βγήκαν και οι περιπτερούχοι που δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί έκαναν πίσω. 

Ωστόσο όλα αυτά δεν άλλαξαν την άποψη των βουλευτών που αρκετοί εξ αυτών συνεχίσουν να πιστεύουν ότι η διάταξη ήταν δίκαιη. «Τα περίπτερα έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και ούτως ή άλλως ο τζίρος των ψιλικών από τα τσιγάρα είναι πολύ μικρό και δεν αποτελεί μεγάλο μέρος των κερδών τους. Κάθε φορά που πας να θίξεις ένα συντεχνιακό συμφέρον συμβαίνουν τα ίδια», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής στο Newpost

Τότε ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόσυρση και όχι στην μη αποδοχή της από τον αρμόδιο υπουργό; Όπως αναγνωρίζουν και μεταξύ τους, οι εκνευρισμένοι από την εξέλιξη υπογράφοντες, στη προκειμένη περίπτωση, βρέθηκαν μόνοι, χωρίς την κάλυψη κανενός είτε αυτή αφορά στην κοινοβουλευτική τους ομάδας είτε την ίδια τη κυβέρνηση κατ’ επέκταση.

«Η αντίδραση και το ύφος ορισμένων (…) καθιστούσε σαφές πως η απόσυρση ήταν μονόδρομος», έλεγαν με νόημα.