Στη γραμμή Παππά σχετικά με το αν θα πληρώσουν άμεσα την πρώτη δόση του τιμήματος για τις νέες τηλεοπτικές συχνότητες ή μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κινήθηκε σήμερα ο γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τον νόμο.

Μιλώντας σχετικά στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε μεν «λογικό» το αίτημα των καναλαρχών «διότι φοβούνται ενδεχομένως ότι αν υπάρχει απόφαση κατά του διαγωνισμού, τα χρήματα που θα καταθέσουν θα συμψηφιστούν με υπάρχουσες ή μελλοντικές οφειλές», ξεκαθάρισε, δε, ότι: «Εμείς όμως οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη διαδικασία και να τηρήσουμε απολύτως το γράμμα του νόμου».

Σχολιάζοντας τη διαδικασία σημείωσε ότι ήταν ένα εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο αλλά, όπως είπε,  «πήγε πολύ καλά».

«Μπαίνουν σιγά σιγά κανόνες» σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο που έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να μπουν κανόνες και κυρίως να αναζητηθεί ένας νέος χώρος ανάπτυξης των media, με κάποιες ποιοτικές μεταβολές που θα βοηθήσουν να ασκηθούν ανθρωποκεντρικές πολιτικές.

Στη βάση όλων αυτών, υπάρχει η λέξη κλειδί, που είναι η βιωσιμότητα, τόνισε, η οποία είναι πολύ σημαντική γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, εάν δεν είναι βιώσιμα.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους των τηλεοπτικών σταθμών που δεν εξασφάλισαν άδεια  δήλωσε ότι είναι απολύτως λογικό να ανησυχούν, τόνισε όμως ότι απολύσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανασφάλεια στο χώρο των ΜΜΕ και απλήρωτοι εργαζόμενοι ή υποαπασχολούμενοι υπάρχουν πολλά χρόνια.

Εξάλλου, επανέλαβε ότι αυτός ο νόμος βάζει ένα όριο ελάχιστων εργαζόμενων σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό και ότι υπάρχουν δύο νέα κανάλια που πρέπει να ανταποκριθούν πάρα πολύ γρήγορα και το γεγονός αυτό σημαίνει ότι θα απορροφηθούν πολλοί εργαζόμενοι.

Ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε άκαιρη, προς το παρόν, τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με μια κοινή υπουργική απόφαση, ότι για να γίνει αυτό απαιτείται αύξηση της διαφημιστικής αγοράς, που τώρα εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια, τόνισε.

Διευκρίνισε ότι η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει τώρα, γιατί αυτό που τώρα χρειάζεται είναι να δοθεί έμφαση στη συγκρότηση του ΕΣΡ, την προκήρυξη των περιφερειακών σταθμών, των ραδιοφωνικών σταθμών και να δοθεί η μάχη καταπολέμησης του τέταρτου πυλώνα της διαπλοκής αυτών των διαφημιστικών επιστροφών.

Σχετικά με το ΕΣΡ ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση του, ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, ούτε θα μείνει όμηρος των επιδιώξεων της Νέας Δημοκρατίας. Τόνισε ότι είναι το μόνο αρμόδιο όργανο που μπορεί να διασφαλίσει την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία στην ενημέρωση.

«Θέλουμε ισχυρό ΕΣΡ και αυτό σημαίνει πολύ ικανά στελέχη και σε μεσαίο επίπεδο και ικανότητα τόσο από τεχνολογικής πλευράς αλλά και νομικής», διευκρίνισε ο κ. Κρέτσος,