Η δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας για το ΣΚΑΪ επιτρέπει μια σειρά από εκτιμήσεις για την επιρροή των κομμάτων στην Κοινή Γνώμη, σήμερα.

Η ΝΔ δεν εισπράττει τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ

1. Το προφανές από τις μετρήσεις είναι η σοβαρή υποχώρηση της αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Το κυβερνητικό έργο του απορρίπτεται ευθέως από 9 στους 10 Έλληνες. Μόνο το 6,5% εμφανίζεται σήμερα ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 μόνο το 16% δηλώνει πως είναι ικανοποιημένο με όσα αποφασίζει και πράττει η κυβέρνηση.

2. Αποτέλεσμα αυτών των ευρημάτων είναι και η υποχώρηση των (δημοσκοπικών) ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στο 17,5% έναντι 27,5% της Νέας Δημοκρατίας που αποκτά έτσι «παράσταση νίκης».

3. Όσο προβληματισμό όμως δημιουργεί για το Μαξίμου η σημαντική αυτή διαφορά των 10 μονάδων, άλλο τόσο θα πρέπει να δημιουργεί ερωτηματικά και στη Νέα Δημοκρατία η φύση αυτής της διαφοράς. Γιατί η «πρωτιά» της σήμερα δεν οφείλεται σε κάποιου είδους δυναμική που αναπτύσσει ούτε στην ευρεία αποδοχή των θέσεών της, αλλά στη ραγδαία κυβερνητική φθορά του βασικού αντιπάλου της - φθορά που, πάντως, δεν φαίνεται σαφώς να εισπράττει. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΝΔ εμφανίζεται να μειώνει κατά μία μονάδα τα ποσοστά της, από τις προ διμήνου μετρήσεις,  παρά τη συγκυρία των σκληρών κυβερνητικών μέτρων.

4. Αυτή η αδυναμία οφείλεται προφανώς σε πολλούς λόγους, κυριότερος από τους οποίους είναι όλα όσα (σωρευτικά και συγκυριακά) οδήγησαν στη διπλή αποδοκιμασία της Νέας Δημοκρατίας σε δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Και τα απόνερά τους πιθανόν να επηρεάζουν και τη σχετικά περιορισμένη απήχηση της σημερινής ηγεσίας της, που εμφανίζεται να είναι λιγότερο δημοφιλής από όσο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης : 27,5% όσοι επιλέγουν Ν.Δ έναντι 22% όσων έχουν θετική γνώμη για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. (Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται κατά 2,5% δημοφιλέστερος του κόμματός του).

Οι συσπειρώσεις και η ποιότητα των μετακινήσεων

5. Σε όσους σπεύδουν να «τελειώσουν» από τώρα το ΣΥΡΙΖΑ ως ένα ισχυρό εκλογικό αντίπαλο, καλό θα είναι να εκτιμήσουν τόσο τις συσπειρώσεις της σφυγμομέτρησης  (43,5% ο ΣΥΡΙΖΑ, 81,5% η Ν.Δ) όσο και την ποιότητα των μετακινήσεων. Μόνο το 6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (Σεπτέμβριος του 2015) δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Το 35% μετακινούνται σήμερα  στον χώρο της αδιευκρίνιστης ψήφου, που ναί μεν υποδηλώνει τη δυσαρέσκειά τους στο κυβερνών κόμμα αλλά δεν προδικάζει και την τελική επιλογή τους.

6. Στο ίδιο επίπεδο, η Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται με «παράσταση νίκης», βλέπει το 12% όσων την ψήφισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο να μετακινούνται επίσης στο χώρο της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί χώροι

7. Στους άλλους πολιτικούς χώρους: H Χρυσή Αυγή με 7,5% επιβεβαιώνει ότι «ήρθε για να μείνει». H Δημοκρατική Συμπαράταξη  με 5,5% δείχνει πως εγκαταστάθηκε για τα καλά στους «μικρούς» της δημόσιας ζωής που διεκδικούν συμπληρωματικό δευτερεύοντα ρόλο στις εξελίξεις. (Στον χώρο αυτό είναι εμφανής η απουσία ηγετικής προσωπικότητας). Το ΚΚΕ στα μέτρα του. Οι υπόλοιποι -με οριακή, μικρή ή άσήμαντη επιρροή- κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στο ενδεχόμενο μιας εκλογικής πόλωσης.