Τις προτάσεις της για τα επόμενα βήματα του φορέα του «Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρου» κατέθεσε προς το Ποτάμι η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μεταξύ άλλων, προτείνει εκλογές από τη βάση για την ανάδειξη του επικεφαλής της νέας παράταξης, με την απάντηση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη να είναι σε πρώτη φάση αρνητική.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σημειώνει ότι οι πολίτες περιμένουν πράξεις και όχι λόγια και δηλώνουν και δηλώνει ότι αναμένει άμεσα τις παρατηρήσεις του Ποταμιού, προκειμένου να βρεθεί μία κοινή «συνισταμένη» που οδηγήσει στην συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του «Δημοκρατικού Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού χώρου» και σημειώνει ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια Εθνική Γραμμή και ισχυρή Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που θα την υλοποιήσει. «Δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνει.

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρει:

 • Συναντήσεις των ηγεσιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, κ.α), για τη συμφωνία ως προς τον κοινό στόχο της συγκρότησης ενιαίου φορέα της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» και ως προς τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού. Παράλληλα ολοκληρώνεται η διερεύνηση της δυνατότητας της συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου (ΚΙΔΗΣΟ κ.α.)
 • Συγκρότηση ολιγομελούς οργάνου (επιχειρησιακού χαρακτήρα) με εκπροσώπηση όλων των φορέων που συμμετέχουν, το οποίο θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του οδικού χάρτη και των κοινών δραστηριοτήτων που θα αποφασισθούν.
 • Κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επικεφαλής της Παράταξης. Οι επικεφαλής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν  και των κινήσεων που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορούν αυτοδίκαια να είναι υποψήφιοι. Η υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Παράταξης προϋποθέτει συλλογή 1.000 τουλάχιστον υπογραφών, από τουλάχιστον 30 εκλογικές περιφέρειες - νομούς της χώρας.
 • Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής (κοινής αποδοχής) για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής της Παράταξης από τη βάση, με την συμμετοχή των πολιτών και ανοιχτές - πλήρως διαφανείς διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς.
 • Κοινή «συνέλευση» των θεσμικών οργάνων των φορέων και συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, με τη συμμετοχή στελεχών του ευρύτερου «προοδευτικού» χώρου, των κινημάτων των παραγωγικών φορέων, της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης.
 • Διαμόρφωση Κανόνων δεοντολογίας για την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και την ισοτιμία προβολής όλων των υποψηφίων, κατά τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.
 • Εκλογή ηγεσίας από τη βάση με ανοιχτό μητρώο. Επανάληψη της εκλογής μεταξύ των δύο επικρατέστερων εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων στην πρώτη εκλογή. Σε αυτή την περίπτωση δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι και όσες συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία. Χρονικός ορίζοντας, το α’ Δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016.
 • Αμέσως μετά την εκλογή ενοποιούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκροτείται πολιτική - οργανωτική επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη μαζί με τον (την) επικεφαλής για την πολιτική διεύθυνση της παράταξης και την πορεία προς το Συνέδριο.
 • Οργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για την συλλογική συγκρότηση και λειτουργία και την εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου. Χρονικός ορίζοντας ο Απρίλιος του 2017.

Αιχμές από το Ποτάμι

Το Ποτάμι από την πλευρά του απαντά στο ΠΑΣΟΚ με ανοιχτή επιστολή «η δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος πέρα από διαρροές και ανακρίβειες», το Ποτάμι τοποθετείται για τις συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ και δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και προτείνει 10 σημεία για να διαμορφωθεί συμφωνία και να οδηγηθεί το εγχείρημα σε εκλογή αρχηγού και δημιουργία ενιαίου πολιτικού φορέα.

Η εκλογή του νέου αρχηγού, δεν είναι μια τυπική διαδικασία κενού πολιτικού περιεχομένου, ούτε πρέπει να καταλήξει σε μια αναμέτρηση κομματικών μηχανισμών, υποστηρίζει το Ποτάμι.

Συγκεκριμένα, προτείνει: «Ανοιχτές διαδικασίες με πολιτική διαφάνεια και επαρκή χρόνο που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών.

«Όλα ανοιχτά» είναι η προϋπόθεση που θέτουμε για να ξεφύγουμε από τις διαρροές και τους ψιθύρους που δημιουργούν νοσηρό κλίμα και υπονομεύουν το εγχείρημα:

 • Συγκρότηση μιας εφορευτικής συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου που θέλουν να λάβουν μέρος στο εγχείρημα.
 • Υποβολή υποψηφιοτήτων για την θέση του επικεφαλής του νέου Κινήματος.
 • Τρίμηνη προεκλογική περίοδος μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν το σχέδιό τους, για την ανόρθωση της χώρας και τις θέσεις των πολιτικών ρευμάτων που εκφράζουν.
 • Διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, για να αντιπαρατεθούν και σε τοπικό επίπεδο οι απόψεις και οι προτάσεις των υποψηφίων.
 • Εκλογές με ηλεκτρονικές «κάλπες», στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν, είτε ως μέλη είτε ως φίλοι στο νέο εγχείρημα. Η ηλεκτρονική διαδικασία είναι η μόνη που διασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της διαδικασίας.
 • Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε 21 ημέρες. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.
 • Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που πήραν μέρος στην διαδικασία.
 • Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, συγκαλείται συνέδριο για την ψήφιση των πολιτικών θέσεων, του νέου καταστατικού και των οργάνων του νέου κινήματος.
 • Οι σύνεδροι εκλέγονται από την βάση με διαδικασίες ανάλογες αυτών της εκλογής του αρχηγού και μπορούν να πάρουν μέρος όσοι πολίτες έχουν ήδη δηλωθεί ως μέλη στο νέο κίνημα.
 • Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού.
 • Ο νέος αρχηγός και τα νεοεκλεγέντα όργανα οδηγούν το Κίνημα στις εθνικές εκλογές».
 • Επίσης, το Ποτάμι προτείνει την εβδομάδα μετά τη ΔΕΘ, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου να παρουσιάσουν την συμφωνία διατυπώνοντας τις θέσεις τους, για το χαρακτήρα και το πολιτικό στίγμα του ενιαίου φορέα.