Αντικείμενο σχολιασμού από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο αποτελούν οι ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, με την υπόθεση των στημένων αγώνων. Σε δήλωση σχετική με τις έρευνες για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών και του παράνομου στοιχήματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι «οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των αρχών ασφαλείας της χώρας για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών και του παράνομου στοιχήματος θα συνεχιστούν αποφασιστικά. Θέλω να καλέσω όλους τους υπεύθυνους φορείς, τους συλλόγους αλλά και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου να συνδράμει τις αστυνομικές αρχές με στοιχεία, που μπορούν να φωτίσουν όλες τις πλευρές.

Όλα στο φως, πλήρης διαφάνεια, εφαρμογή των νόμων, απονομή δικαιοσύνης, προστασία του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος. Είναι δημοκρατικό καθήκον όλων μας» ανέφερε.

Γερουλάνος: «Δημοσιοποίηση των φακέλων της αδειοδότησης των ΠΑΕ»

Τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου των φακέλων της αδειοδότησης των ΠΑΕ της Β Εθνικής προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Ο κ. Γερουλάνος δήλωσε μάλιστα ότι σε αυτή την απόφαση έχει συναινέσει και η ΟΥΕΦΑ. Μιλώντας με δημοσιογράφους άφησε ανοιχτό το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό αλλά επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι θα γίνει εφόσον διασφαλιστούν τα προσωπικά δεδομένα που περιέχονται στους φακέλους.

Επίσης αναφερόμενος στις χθεσινές εξελίξεις ο υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για ένα πρώτο βήμα αλλά χρειάζονται ακόμα πολλά μέχρι την τελική εξυγίανση ενώ ανέφερε στη διευρυμένη σύσκεψη της 5ης Μαίου υπό τον πρωθυπουργό στην οποία είχαν λάβει μέρος οι υπουργοί Πολιτισμού, ΟΙκονομικών, Προστασίας του Πολίτη και οι εκπρόσωποι του ΟΠΑΠ και της ΕΡΤ υπήρξε πρωθυπουργική εντολή να μην σταματήσει η προσπάθεια πουθενά.

Ικανοποίηση Παπαιωάννου

Την ικανοποίησή του για τις ενέργειες της δικαιοσύνης, αναφορικά με το σκάνδαλο για τους στημένους αγώνες εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ:

«Είναι θέματα που εκτιμά ελευθέρως η δικαστική Αρχή. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εκφράζω την ικανοποίηση της Πολιτείας για τη δουλειά που έκανε η Δικαιοσύνη σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές»

Νικητιάδης: «Βαθιά και από ψηλά η διάβρωση στο ποδόσφαιρο»

Η διάβρωση στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι πολύ βαθιά και δυστυχώς μοιάζει να φτάνει και ψηλά, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης.

Ο κ. Νικητιάδης, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, είπε ότι οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα από χθες αποδεικνύουν ότι άρχισε το κλείσιμο μιας μαύρης σελίδας, «ίσως της πιο μαύρης στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Όπως έκανε γνωστό, σε συζητήσεις που είχε με την ανακρίτρια, που χειρίζεται την υπόθεση, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η διερεύνηση καθυστερεί επειδή η Δικαιοσύνη θέλει να φθάσει σε βάθος και να μην αφήσει τίποτε το οποίο να είναι κενό. «Θα πάει πραγματικά σε πολύ μεγάλο βάθος, πιστεύω ότι φεύγει η μαύρη σελίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο στον τόπο μας», δήλωσε.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ο φάκελος που κοινοποιήθηκε από την ΟΥΕΦΑ στην Ελλάδα με τα παράνομα στοιχήματα, τα συνεννοημένα παιχνίδια και τις υποψίες για αυτά, είναι πάρα πολύ μεγάλος και χωρίστηκε σε τρεις ενότητες, ενώ εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο υπήρξε καθυστέρηση στη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών είναι ότι υπήρξε εμπλοκή πέντε υπουργείων και ταυτόχρομνα ήταν απαραίτητη και η συνδρομή υπηρεσιών του εξωτερικού.
  
Όθωνας: «Υπόθεση εξαιρετικής σημασίας»

Ως μία υπόθεση εξαιρετικής σημασίας, ουσιαστικής και όχι μόνο συμβολικής, που μπορεί να γυρίσει τη σελίδα στο βαλτότοπο του ελληνικού ποδοσφαίρου, χαρακτήρισε την επιχείρηση που ξεκίνησε χτες, με τις συλλήψεις για στημένα παιχνίδια, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, μιλώντας στον «Sentra 103,3».

Σε ερώτηση για το αν η υπάρχει περίπτωση η υπόθεση να ξεχαστεί ή ν' αρχειοθετηθεί, ο κ. Οθωνας απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ενδεχόμενα η συγκεκριμένη υπόθεση να ξεχαστεί. Και στην πρώτη φάση που αφορούσε την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και στη συνέχεια που πέρασε στην επιχειρησιακή ευθύνη της ελληνικής αστυνομίας και τώρα που θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της δικαιοσύνης, εξ όσων γνωρίζω το "δέσιμό" της είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει καμία είδους καθυστέρηση ή έκπτωση.

ΚΚΕ: «Κατάργηση τώρα των ΠΑΕ, του στοιχήματος και κάθε επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό»

Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ σχολίασε με την ακόλουθη δήλωση: «Οι εγκληματικές συμμορίες στο ποδόσφαιρο -στη χώρα μας και παντού- είναι γέννημα του ποδοσφαίρου των επιχειρήσεων και της κερδοσκοπίας, που είναι σάπιο ως το μεδούλι και δεν υπάρχει τρόπος να εξυγιανθεί. Όσοι κρύβουν αυτό το βούρκο, όπως κάνει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που τον διαμόρφωσαν με την πολιτική τους, δεν μπορούν ούτε να χτυπήσουν ούτε να περιορίσουν τα εγκληματικά κυκλώματα και τις συμμορίες που διαρκώς αναπτύσσονται.

Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά προειδοποιεί τους φιλάθλους να μην ξεγελαστούν από τον θόρυβο που δημιουργείται με τις εισαγγελικές έρευνες και διώξεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξουν πραγματικές τιμωρίες εφόσον η αθλητική δικαιοσύνη ελέγχεται από τα κυκλώματα, αλλά και να αξιοποιήσουν αποπροσανατολιστικά τις όποιες εξελίξεις και να τις εμφανίσουν ως κάθαρση ενός ποδοσφαίρου που θέλει πέταμα.

Κατάργηση τώρα των ΠΑΕ, του στοιχήματος και κάθε επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό. Ο αθλητισμός πρέπει είναι σύγχρονο και δωρεάν δικαίωμα για τη νεολαία και όλο το λαό».

Συνασπισμός: «Επιτέλους η δικαιοσύνη ασχολήθηκε με το θέμα»

Σχετικά με την υπόθεση των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου, ο Συνασπισμός σχολίασε: «Μετά από μια πενταετία, που οι καταγγελίες της ΟΥΕΦΑ για στημένα παιγνίδια στα πρωταθλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και αφού οι κάθε λογής επιτήδειοι έβγαλαν απίστευτα κέρδη από το παράνομο στοίχημα, επιτέλους η δικαιοσύνη ασχολήθηκε με το θέμα. Η υπόθεση των στημένων αγώνων έχει πολύ δρόμο ακόμη και πρέπει η έρευνα να επεκταθεί σε βάθος και προς όλες τις κατευθύνσεις».

Ο ΣΥΝ επανειλημμένα και επίμονα ενοχλούσε διαρκώς τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τόσο στη Βουλή, όσο και στον Tύπο, αλλά και σε ειδικές ημερίδες, προκειμένου να προχωρήσουν οι έρευνες και να διαλευκανθεί η υπόθεση που, από ότι φαίνεται, εξελισσόταν διαρκώς και οργανωμένα. Ανεξάρτητα από την ποινική πλευρά της υπόθεσης, θα πρέπει άμεσα να επιληφθεί του θέματος, τόσο η αθλητική δικαιοσύνη, όσο και η Πολιτεία, δεδομένου ότι τα πειθαρχικά σώματα της ΕΠΟ και της Super League είναι μνημεία αναξιοπιστίας και κουκουλώματος.

Από την εξέλιξη της υπόθεσης αποδεικνύεται επίσης ότι το λεγόμενο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου λειτούργησε ως μηχανισμός συγκάλυψης παρανομιών και ευρύχωρης ανάπτυξης τζογαδόρικων κυκλωμάτων.

Είναι καιρός, πλέον, ο κόσμος του αθλητισμού και οι φίλοι του ποδοσφαίρου, οι χιλιάδες φίλοι του στοιχήματος, να διεκδικήσουν τη θωράκιση του ποδοσφαίρου από τα κάθε λογής κυκλώματα, μέσα και από την εξιχνίαση της υπόθεσης.

ΔΗΜΑΡ: «Τελευταία ευκαιρία να καθαρίσει το ποδόσφαιρο»

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέφερε ότι «οι καταιγιστικές εξελίξεις στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο με τις συλλήψεις και προσαγωγές παραγόντων ποδοσφαιρικών ομάδων με την κατηγορία της εμπλοκής τους στην υπόθεση με τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, δίνει το δικαίωμα σε όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο να ελπίζουν ότι επιτέλους το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο».

Απαιτούνται πράξεις , μέτρα, αυστηρές κυρώσεις και όχι άλλα κούφια λόγια. Είναι ενδεχομένως η τελευταία ευκαιρία για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο από πρόσωπα του υποκόσμου και από διεφθαρμένους παράγοντες. Πρέπει να ξετυλιχθεί το κουβάρι της διαφθοράς, της διαπλοκής και της παρανομίας όσο ψηλά και αν φτάνει. Η Πολιτεία πρέπει να τολμήσει. Αν δεν το πράξει θα είναι υπόλογη στα εκατομμύρια των φιλάθλων που θέλουν διαφάνεια και καθαρό παιχνίδι» σημειώνεται.