Μια δύσκολη αποστολή έχει αναλάβει τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο: Να βρει πού θα μπορούσε να διατεθεί η πρώτη από τις τρεις δόσεις για την αγορά των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 82 εκατομμύρια -για να έχει κανείς μέτρο σύγκρισης, το ΕΚΑΣ κοστίζει περί τα 120 εκατομμύρια ευρώ-, εκείνο όμως που επείγει, είναι να δοθεί μια ρεαλιστική απάντηση στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ως την ώρα που θα εκφωνήσει την ομιλία του στο Βελλίδειο, το Σάββατο το βράδυ. Αναζητείται, με άλλα λόγια, το «πού» θα διατεθεί το σεβαστό αυτό ποσό και θα πιάσει ...τόπο. Σε κάποιο ευαίσθητο κοινωνικό τομέα και χωρίς τα χαρακτηριστικά παροχών από άλλες εποχές. Ταυτοχρόνως όμως, αυτό που καλείται να επιλύσει το οικονομικό επιτελείο είναι το πώς η διάθεση του ποσού σε κοινωνικές παροχές, δεν θα προκαλέσει την αντίδραση των δανειστών.

Γίνεται έτσι αντιληπτό γιατί όταν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απέρριπτε προχθές το αίτημα των νέων καναλαρχών για χρονική μετέθεση καταβολής της 1ης δόσης, αυτό δεν γινόταν ενδεχομένως μόνο από σεβασμό στους κανόνες του διαγωνισμού. Αλλά και με τη σκέψη στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ.

Παράλληλα βέβαια με την προετοιμασία του κυβερνητικού διημέρου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο σπεύδουν για το κατά το δυνατόν γρηγορότερο κλείσιμο της ιστορίας με την υποδόση. Ιδιαίτερη ανησυχία δεν διαπιστώνεται στα κυβερνητικά κλιμάκια, καθώς θεωρούν ότι τα εναπομείναντα 15 θέματα είναι... βατά. Και ότι, στο βαθμό που υπάρχει καθυστέρηση, αυτή οφείλεται στη θερινή ραστώνη ημών και υμών (των εταίρων). Σε κάθε περίπτωση η εκταμίευση της υποδόσης τοποθετείται χρονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η οδηγία πάντως για επίσπευση των διαπραγματεύσεων δεν αφορά μόνο την τρέχουσα φάση, αλλά και την επόμενη με τα 40 προαπαιτούμενα, κάποια από τα οποία εξόχως δύσκολα, όπως τα εργασιακά. Η κυβέρνηση πιστεύει πάντως ότι το μεγάλο (ευρωπαϊκό) ...κάδρο έχει και τις θετικές του πλευρές, κάτι που αναμένει να διαπιστωθεί στη μεθαυριανή Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη.