Ως αφετηρία για την φθινοπωρινή επίθεση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο την εμπέδωση μίας σημαντικής δημοσκοπικής διαφοράς και τη δημιουργία προϋποθέσεων πολιτικής κυριαρχίας, αντιμετωπίζει η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη λάβει σειρά σημειωμάτων για το στίγμα που θα πρέπει να έχει η παρουσία του στη συμπρωτεύουσα ενώ από τις ομάδες προγράμματος του κόμματος έχουν, επίσης, κατατεθεί σειρά προτάσεων, αρκετές εκ των οποίων κοστολογημένες, προκειμένου να επιλεγούν όσες θα ενταχθούν στην πρώτη ομιλία Μητσοτάκη, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το βήμα της ΔΕΘ. Εννέα μήνες μετά την εκλογή του ως επικεφαλής της ελληνικής κεντροδεξιάς, ο κ. Μητσοτάκης καλείται να επιλέξει το κατάλληλο μίγμα, προκειμένου η παρουσία του στη ΔΕΘ να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., που διαμορφώνει ο ίδιος το τελικό κείμενο που θα εκφωνήσει, θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να ισορροπήσει μεταξύ του οραματικού στοιχείου και της παρουσίασης συγκεκριμένων προτάσεων εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. 

Το οραματικό στοιχείο αφορά στην αποκατάσταση των δεσμών του κόμματος με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης αλλά και στην εμπέδωση της «συμφωνίας αλήθειας» μεταξύ του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και των πολιτών. 

Το τεχνοκρατικό στοιχείο θα αφορά, προφανώς, στην παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων που θα καταδεικνύουν τη δυνατότητα υπέρβασης του φαύλου κύκλου ύφεσης και υπερφορολόγησης των τελευταίων ετών, μέσω της προώθησης τομών στη δημόσια διοίκηση και τη διαχείριση του κρατικού χρήματος. 

Η τελική ισορροπία αλλά και οι τόνοι της παρέμβασης Μητσοτάκη θα αποφασιστούν, προφανώς, μετά την ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα, το Σάββατο, αλλά και όσα θα πει στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει ένα 24ώρο μετά. Επί του παρόντος, ο κ. Μητσοτάκης γράφει και σβήνει στο τμήμα της ομιλίας που αφορά στην παρουσίαση του δικού του οράματος και σχεδίου για τη χώρα. Από το απόγευμα της Κυριακής, το ενδιαφέρον θα στραφεί στην αποδόμηση των όσων θα έχει πει ο Πρωθυπουργός. Βαρύνοντα λόγο στην τελική διαμόρφωση θα έχουν οι δύο στενότεροι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος και Μακάριος Λαζαρίδης.