Το κατώφλι της εξεταστικής επιτροπής που επεξεργάζεται τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, πέρασε σήμερα η εφημερίδα Αυγή. Αντικείμενο της κατάθεσης του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας, ήταν κυρίως ο δανεισμός και οι εγγυήσεις που τον συνόδευσαν, το ύψος των διαφημίσεων που της έχουν δοθεί αλλά και μια κυπριακή εταιρία, «μυστήριο», που φέρεται να συμμετείχε σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου σε ποσοστό 2,5% περίπου (περί τις 100.000 ευρώ).

Αναλυτικότερα, ο κ. Στούμπος, δήλωσε πως η εφημερίδα έχει συνάψει το 2009, δάνειο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από την Εθνική τράπεζα, το οποίο είναι εξυπηρετούμενο, έχοντας σήμερα υπόλοιπο της τάξης των 930.000 ευρώ. Ωστόσο από την αντιπολίτευση ασκήθηκε κριτική κυρίως για το γεγονός πως η κυκλοφορία της τάξης των 1.500 φύλλων (του καθημερινού εντύπου) δεν δικαιολογεί το ύψος του δανείου, λαμβάνοντας υπόψιν την αρνητική σχέση μεταξύ του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης. Για το λόγο αυτό, ο κ. Στούμπος επικαλέστηκε επιστολή την οποία έστειλε ο τότε επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική τράπεζα, προκειμένου να εγγυηθεί την δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου.

«Η επιστολή αυτή δεν είναι εγγυητική αλλά δήλωση πατρωνίας, μια αναφορά που κάνει μια μητρική εταιρία απέναντι σε ένα πιστωτικό ίδρυμα για να επηρεάσει τη βούληση του και να χορηγήσει το δάνειο. Δεν είναι όμως εγγύηση», δήλωσε από την πλευρά της ΝΔ, ο Κώστας Τζαβάρας, δίνοντας τον τόνο του αντιπολιτευτικού πνεύματος στην αίθουσα.

Πάντως μεγάλη συζήτηση έγινε για κυπριακή εταιρία, την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήρισε offshore- κάτι που όμως δεν δέχθηκε η ο κ. Στόυμπος- η οποία εμφανίζεται να έχει συμμετάσχει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Μάλιστα παρά τις συνεχείς προκλήσεις, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Αυγής δεν δέχθηκε να αποκαλύψει το όνομα των φυσικών προσώπων της εταιρίας.

Από κει και πέρα, η αντιπολίτευση εστίασε την προσοχή της και στο ύψος των διαφημίσεων που έχει λάβει η εφημερίδα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κυρίως από τις τράπεζες. Ο κ. Στούμπος αναγνώρισε πως το 2015 η διαφήμιση ανέβηκε στο 1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας όμως πως η εφημερίδα δεν έχει λάβει σχετικές καταχωρήσεις από δημόσιους οργανισμούς.

«Κάποιοι αξιολογούσαν καταστάσεις και συγκυρίες! Δεν έγινε όμως με το πάτημα ενός κουμπιού ή ενός τηλεφώνου. Και γω αν ήμουν τραπεζίτης θα έβλεπα ένα πολιτικό χώρο που ανεβαίνει. Τώρα ασχολούνται όλοι γιατί η μικρή Αυγή κινείται σε ένα χώρο που έχει μεγαλώσει επειδή τον ψήφισε ο κόσμος», απάντησε σχετικώς ο κ. Στούμπος.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέτοχοι στην εφημερίδα ήταν και οι υπουργοί κ.κ. Φίλης και Σκουρλέτης, οι οποίοι όμως παρέδωσαν την συμμετοχή τους στην εφημερίδα μόλις υπουργοποιήθηκαν.