Αρχίζει σήμερα στη Ρόδο η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και υψηλών αξιωματούχων ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών.

Στα βασικά θέματα της διάσκεψης περιλαμβάνονται οι περιφερειακές προκλήσεις για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι συνέργειες και οι πρωτοβουλίες, ο πολιτικός, οικονομικός και πολιτιστικός τομέας, που μπορούν να αναληφθούν για να σταθεροποιηθεί η περιοχή.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που επιχειρεί να γεφυρώσει τον ευρωπαϊκό και αραβικό κόσμο και να δημιουργήσει το έδαφος για στενότερη συνεργασία των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης με χώρες-κλειδιά της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση των κρίσεων που ταλανίζουν την περιοχή.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κοτζιάς θα αναφερθεί στη σημασία της συνάντησης των συμμετεχόντων χωρών, στην αλληλοσύνδεση και αλληλεξάρτηση όλων στη νευραλγική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει ακανθώδη προβλήματα που διαρκώς μεγεθύνονται και θα τονίσει την ανάγκη συλλογικής και συντονισμένης δράσης καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις με επιστέγασμα η πρώτη αυτή Διάσκεψη της Ρόδου να γίνει ένας μόνιμος θεσμός διαλόγου ειρήνης και ασφάλειας για όλη την περιοχή.

Οι εργασίες της Διάσκεψης αρχίζουν στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν στις 17:30, ενώ αύριο θα αρχίσουν στις 09:30 και θα ολοκληρωθούν πριν από το μεσημέρι, με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει προς τα ΜΜΕ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.