Συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνέντευξη τιτλοφορείται: «Είναι καιρός η Ευρώπη να δώσει το σήμα εξόδου από την κρίση». Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την εφημερίδα, ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (328 δισ. ευρώ), ενώ επικαλούμενος «την κρίση των προσφύγων, τη κρίση της ασφάλειας και της τρομοκρατίας και την οικονομική κρίση,« κρούει το «κώδωνα του κινδύνου».

Αναφορικά με την απόφασή του να καλέσει τους ηγέτες των Μεσογειακών κρατών της Ε.Ε. στην Αθήνα, ο κ .Τσίπρας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει στόχος δημιουργίας ενός μετώπου που θα διαιρεί την Ε.Ε., αλλά μια κοινή προσέγγιση των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε επίσης τα σενάρια των πρόωρων εκλογών τονίζοντας: 

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της θητείας μας. Είμαστε εδώ για τέσσερα χρόνια. Και στο τέλος, ο λαός μας θα μπορέσει να συγκρίνει το έργο μας με εκείνο των προκατόχων μας και είμαι σίγουρος ότι θα ανανεώσουμε τη θητεία μας για άλλα τέσσερα χρόνια, το λιγότερο!

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιώνεται σταδιακά και ζήτησε για ακόμα μια φορά από τους Ευρωπαίους εταίρους την ελάφρυνση του χρέους της χώρας: «Αν δεν δεχθούν να προσχωρήσουν σε αυτό ζήτημα, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αν και εμφανίζεται πεπεισμένος για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, εκφράζει τη λύπη του για την καθυστέρηση από χώρες της Ε.Ε. να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. «Είναι απαράδεκτο να έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 3.000 πρόσφυγες το 20167, από τους 33.000 που προβλεπόταν», τονίζει ο κ. Τσίπρας στη γαλλική εφημερίδα.

Ολόκληρη τη συνέντευξη κοινοποίησε και στον λογαριασμό του στα social media, ο Αλέξης Τσίπρας