Την ανάγκη της ΝΔ να αποκαταστήσει την κανονικότητα της χώρας τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του σε ημερίδα του ‘’Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής’’, τονίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού προγράμματος είναι η πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού προγράμματος είναι η πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις. 

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης:

Το υπαρξιακό ερώτημα  που πρέπει να απαντήσουμε είναι γιατί άλλες χώρες βγήκαν έγκαιρα από το πρόγραμμα λιτότητας σε αντίθεση με τη χώρα μας , έξι χρόνια παραμένει στάσιμη σε μια κρίση.

Ο ίδιος, επίσης, τόνισε ότι υπάρχει λάθος στο σχεδιασμό του ελλιπούς προγράμματος, καθώς αυτοί οι στόχοι πρέπει να υπηρετούνται από μειώσεις δαπανών κ όχι από φόρους. 

Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών δεν διασώζει τα ταμεία και ανέφερε το παράδειγμα ότι η Κύπρος κατάφερε να βγει από το πρόγραμμα χωρίς να αυξήσει τους φόρους. 

Ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο του χαιρετισμού σημείωσε ότι μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού προγράμματος  είναι η πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις και το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι αυτό της ακινησίας . 

Εξάλλου, ο αρχηγός της ΝΔ έκανε αναφορά στην στοχοποίηση της έννοιας του τεχνοκράτη, τονίζοντας ότι ‘’εμείς τους τεχνοκράτες στην Ελλάδα τους στοχοποιούμε με άνεση’’.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ‘’δεν σημαίνουν λιτότητα αλλά άλμα προς τα εμπρός’’.  

Επισήμανε, δε, αυτό που λείπει από το πολιτικό μας σύστημα είναι η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και τις χαρακτήρισε σαν τις μεταμοσχεύσεις, όπου πρέπει να υπάρχει συμβατότητα δότη κ δεκτή. 

Πρόσθεσε, δε, ότι το μνημόνιο δεν καθορίζει το σύνολο των επιλογών μας το μνημόνιο δεν είναι γραμμένο σε γρανίτη. 

Κατέληξε, δε, ότι η ΝΔ  πρέπει να αποκαταστήσει την κανονικότητα της χώρας.