current views are: 11

8 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:03

Επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την «offshore» της Αυγής

Επίθεση δέχτηκε και σήμερα στην ολομέλεια της Βουλή η κυβέρνηση αναφορικά με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την εφημερίδα «Αυγή».

Δημοσίευση 13:03’

Επίθεση δέχτηκε και σήμερα στην ολομέλεια της Βουλή η κυβέρνηση αναφορικά με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την εφημερίδα «Αυγή».

Επίθεση δέχτηκε και σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση αναφορικά με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την εφημερίδα «Αυγή».

Το δριμύ κατηγορώ αφορά κυρίως το αίτημα για την αποκάλυψη του φυσικού προσώπου που βρίσκεται πίσω από την offshore (ή απλά Ανώνυμη Εταιρία σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ) που κατέχει το 2,5% (συμμετοχή αξίας 100.000 ευρώ) της εφημερίδας.

Ανοίγοντας τον κύκλο των επιθέσεων, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως η οποία αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που έχει να κρύψει η Αυγή σημειώνοντας πως «γιατί θα γίνει θόρυβος;». Υπογράμμισε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως μη όφειλε στηρίζει οικονομικά την εφημερίδα μέσα από την κρατική χρηματοδότηση, ενώ έκανε λόγο για «τριγωνικό μοντέλο της διαπλοκής», μεταξύ ΜΜΕ, κόμματος και τραπεζών που όπως είπε λειτουργούσε καλά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση, καλώντας την και αυτός να αποκαλύψει ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο πίσω από την Ανώνυμη Εταιρία που κατέχει το 2,5% της εφημερίδας Αυγής. « Γιατί δεν λέτε το όνομά του;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής και πρόσθεσε: « Είστε εκτεθειμένοι! Κρύβετε κανέναν; Φοβάστε; Ποιος είναι; Γιατί δεν το λέτε;».

Ακόμα, υποστήριξε πως από τα δάνεια των ΜΜΕ ύψους 1,3 δις ευρώ μόνο το 35% που αφορά στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ δεν έχει τακτοποιηθεί και τόνισε: « Είναι ψέμα ότι δεν πληρώνανε όλα αυτά τα χρόνια! Ένας είχε θέμα που τον δανειοδοτήσατε 80 εκατ. ευρώ την άνοιξη». «Έχετε ταυτιστεί με συγκεκριμένους ανθρώπους και απορώ πως στο εσωτερικό του κόμματός σας δεν έχετε ακόμα ισχυρές διαφωνίες», κατέληξε.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε στην τοποθέτησή του και ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε: « εσείς δεν καίγεστε να μάθετε ποιο φυσικό πρόσωπο κρύβεται πίσω από την offshore; Ποιος κρύβεται από πίσω ο Κοσκωτάς; Δε νομίζω».

Ακόμα, επιτέθηκε στην Αυγή λέγοντας πως πρόκειται για μια εφημερίδα που έχει περισσότερους μετόχους από αναγνώστες και άφησε αιχμές για την κατακόρυφη αύξηση της διαφήμισης που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια. «Το μαύρο στην ΕΡΤ πλήγωσε το σύνολο της κοινωνίας. Το μαύρο στα κανάλια δεν πλήγωσε κανέναν; Κανείς από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν θα χύσει ένα δάκρυ γι’ αυτούς τους ανθρώπους;», είπε.

Μαντάς:  Δεν μπορείτε να χωνέψετε ότι βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα

Απαντώντας ο ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, κατηγόρησε τη «συστημική», όπως είπε, αντιπολίτευση πως αφήνει υπόνοιες για μια τάχα σκοτεινή συζήτηση για τη λειτουργία της Αυγής.

«Οι ίδιοι σχεδόν μας απείλησαν ότι αν ξαναπούμε για θαλασσοδάνεια στα ΜΜΕ θα είμαστε ψεύτες! Έλεος! Δεν μπορείτε φαίνεται να χωνέψετε, ότι βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα όπου μετά από 27 χρόνια δόθηκαν νόμιμες άδειες!», δήλωσε χαρακτηριστικά και έψεξε τη θέση που εξέφρασε ο κ. Δένδιας πως πέρα από την κατάργηση του νόμου Παππά, ΝΔ θα επιστρέψει και ένα μέρος των εξόδων των επιχειρηματιών.

Σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ της Αυγής, ο κ. Μαντάς είπε ότι εκείνη τη περίοδο ευρύτερος δημόσιος τομές χρωστούσε 2 εκατ. ευρώ στην εφημερίδα και πως η Εθνική τράπεζα είχε κρίνει ότι η εταιρία θα μπορούσε να πληρώνει 15.000 ευρώ για το δάνειό της. «Δεν θα βρείτε τίποτα μεμπτό», είπε.

Ακόμα, πρόσθεσε πως η κυπριακή εταιρία, έχει όνομα (Άτλας), πως δεν είναι offshore και ότι έχει έδρα την Λευκωσία. «Είναι σαφές ότι κάποιους κάτι τους έχει τσιγκλήσει το ενδιαφέρον για αυτή την μικρή προσπάθεια στο χώρο της Αριστεράς από αυτό το ιστορικό έντυπο και δεν μπορούν να το χωνέψουν», πρόσθεσε και έκανε λόγο για κροκοδείλια δάκρυα της αντιπολίτευσης για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια μειώθηκε 40% ο αριθμών των εργαζομένων στο χώρο.

Από κει και πέρα πάντως στη συζήτηση κυριάρχησαν παράλληλοι μονόλογοι χωρίς να απαντά επί της ουσίας, κανένας σε κανένα. « Δεν ακούσαμε από το βήμα της Βουλής απάντηση για το ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την offshore! Ο νόμος επιβάλει την ονομαστικοποίηση των μετόχων! Ο ελληνικός λαός περιμένει να εξηγήσετε γιατί θα δημιουργηθεί θόρυβος από το όνομα», αντίτεινε η κ. Κεραμέως για να λάβει την απάντηση του κ. Μαντά: «και για τον πρόεδρο της ΝΔ δεν έχει δοθεί επαρκής απάντηση για δάνειο 700.000 που είχε πάρει εταιρία που συμμετέχει. Η ΝΔ που έχει 200 εκατ. ευρώ χρέη που αποπληρώνει στα επόμενα 100 χρόνια και ας βρει επιτέλους τη θέση της για το θέμα του τηλεοπτικού τοπίου! Περιμένουμε».


σχετικα αρθρα