Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για τις τηλεοπτικές άδειες λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η νέα αντιπαράθεση για το θέμα ξέσπασε σήμερα μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή δηλώσεις του Νίκου Δένδια περί επιστροφής χρημάτων και προκήρυξης νέων αδειών σε περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση. «Σας λέω ευθέως ότι η Νέα Δημοκρατία θα προκηρύξει και άλλες άδειες. Και σας λέω ευθέως, επειδή δεν είμαστε μπαταχτσήδες, και επειδή ξέρουμε τους όρους του διαγωνισμού, χρήματα απ’ αυτά τα οποία δόθηκαν με τους συγκεκριμένους όρους βεβαίως θα πρέπει να δοθούν πίσω. Όμως συνολικά το αποτέλεσμα για το Δημόσιο θα είναι θετικό» , δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σχολιάζοντας ο Νίκος Παππάς πέταξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες και ουσιαστικά να ανακαλέσει τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια. Μάλλον στο Μοσχάτο μετακόμισε το παράρτημα κάποιου τηλεοπτικού σταθμού, όχι η Νέα Δημοκρατία», σχολίασε ο Ν. Παππάς.

Απαντώντας το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι:  «Καλό θα ήταν ο κ. Παππάς να ξεπεζέψει από το καλάμι της αυταρέσκειας και της αλαζονείας. Ας μην ανησυχεί.

Ο ελληνικός λαός και η Νέα Δημοκρατία θα απαλλάξουν σύντομα τη χώρα από το νόμο - έκτρωμα που κατασκεύασε».

Νωρίτερα πηγές της ΝΔ πήραν αποστάσεις από τις δηλώσεις του Ν. Δένδια λέγοντας ότι «ο κ. Δένδιας εξέφρασε προσωπικές του απόψεις» και σημειώνοντας ότι η θέση του κόμματος «είναι γνωστή και ξεκάθαρη: θα ακυρώσει το «νόμο Παππά» και θα επαναφέρει τις αδειοδοτικές και εποπτικές αρμοδιότητες στο ΕΣΡ Θα καταργήσει τον περιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, αξιοποιώντας πλήρως τις τεχνικές δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος. Οι επιπρόσθετες άδειες δεν θα δοθούν με κριτήριο ποιος δίνει τα περισσότερα, αλλά με συγκεκριμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως η απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων και η ανταπόκριση σε αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και ενιαίο τίμημα. Σε κάθε περίπτωση ο νόμος αυτός, όπως εκτιμούμε, θα κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, γιατί αυτό θα συνέβαινε σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και φυσικά τα χρήματα αυτά δεν θα έχουν δοθεί, για να επιστραφούν κιόλας».

Με αναρτήσεις του στο Twitter, ο Νίκος Δένδιας έδωσε διευκρινίσεις, λέγοντας:

Μετά την ανακοίνωση της ΝΔ και τις διευκρινίσεις του κ. Δένδια, ο υπουργός Επικρατείας, επανήλθε στο θέμα με νέα δήλωση . «Επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει ότι δεν κατάλαβε το ερώτημα που της απευθύναμε, αναγκαζόμαστε να το επαναλάβουμε: Όταν η ΝΔ "απαλλάξει τη χώρα" από τον νόμο που δίνει για πρώτη φορά νόμιμες άδειες, θα επιστρέψει και τα 246 εκατ. στους ιδιοκτήτες καναλιών; Ναι; Ή όχι;», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και τονίζει ότι «έχει μία ευκαιρία απόψε το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει». «Απλή ερώτηση που ζητά μία απλή απάντηση…», προσθέτει.

Συνέχεια στην αντιπαράθεση έδωσε η Νέα Δημοκρατία, η οποία απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας του απηύθυνε δύο ερωτήματα:

1. Άκουσε ή δεν άκουσε για τα 465.000.000 ευρώ πανωπροίκια που δίνει η Κυβέρνησή του στους εργολάβους δημοσίων έργων, εξαιτίας της δικής τους ανικανότητας και αβελτηρίας;

2. Μήπως ξέρει να μας απαντήσει ποιος είναι ο μέτοχος στην offshore εταιρία της "Αυγής";