current views are: 11

8 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση14:27

Πρόταση από το Ποτάμι για συνάντηση με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ

Πρόταση για συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού.

Δημοσίευση 14:27’

Πρόταση για συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού.

Πρόταση για συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠοταμιούΤην πρόταση για συνάντηση διαβίβασε ο γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Παντελής Αβραμίδης, στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ποταμιού, στόχος είναι να αρχίσουν οι διαδικασίες για ένα «νέο Κίνημα», πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, με κοινή συνέντευξη Τύπου της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο είχαν προηγηθεί διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων τα είχαν βρει σε όλα στην Επιτροπή Διαλόγου και πως άμεσα θα προχωρούσαν στον σχηματισμό ενός νέου ενιαίου πολιτικού φορέα. 

Ωστόσο, οι ενστάσεις δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Πρώτα ήρθε η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη. «Το νέο δεν είναι πανωσήκωμα να γίνει μέσα σε ένα βράδυ, Θέλει γερά θεμέλια», δήλωσε, ενώ για το χρόνο εκλογής νέου προέδρου τόνισε: «Η ιστορία δεν γράφεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των κομματικών επιτελείων και ούτε οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλδημοκράτες δέχονται τελεσίγραφα».

«Ο μεγάλος δημοκρατικός χώρος δεν έχει ανάγκη ούτε από προστάτες, ούτε από ιδιοκτήτες. Και πρέπει να πάψει να είναι πεδίο πρόσφορο σε λεηλασίες είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά», ανέφερε το Ποτάμι σε επιστολή του εξαπολύοντας επίθεση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνοντας τα όσα πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί ο «γάμος».

Σε χθεσινές της δηλώσεις η Φώφη Γεννηματά τόνισε:

Η Κεντροαριστερά, για να πετύχει, χρειάζεται μπέσα. Για μένα αυτό είναι το πρώτο, πίστη στο εγχείρημα και μπέσα. Είναι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και την διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες, κάπου αλλού θέλουν να πάνε. Όπως λέει και ο ελληνικός λαός, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει. Έχουμε βάλει πολύ νερό στο κρασί μας, έχουμε δεχτεί πολλά πράγματα, έχουμε κάνει υποχωρήσεις σε όλα, δεν έχουμε απαντήσει σε διαρροές και ένα σωρό κουβέντες που έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα, διότι το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο, πολύ σημαντικό και αφορά τη χώρα

«Δεν πρόκειται», συνέχισε η ίδια, «για προσωπικές φιλοδοξίες, πρόκειται για εθνική ανάγκη. Αλλά, εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση, ο καθένας ξεκαθαρίζει τη θέση του και απέναντι και στα στελέχη του. Προχωράμε με αυτούς που θέλουν και μπορούν», πρόσθεσε η κυρία Γεννηματά.

Θεοδωράκης: Εμείς είμαστε εδώ

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον Real FM, δήλωσε πως για το Ποτάμι δεν έχει κλείσει η δημιουργία κεντροαριστερού φορέα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε την πρότασή του να παραχωρήσουν συνέντευξη από κοινού με τη Φώφη Γεννηματά στις 20 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ότι επιδιώκει να θέσει υπό τη σκέπη του την κεντροαριστερά ενώ το Ποτάμι προτείνει να δημιουργηθεί ένα εντελώς καινούριο κίνημα.

Στο ερώτημα αν έχει τελειώσει το στοίχημα της ανασυγκρότησης και την ενοποίησης του κεντροαριστερού χώρου ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: «Οχι βέβαια. Κι εδώ ξαφνιάζομαι πάρα πολύ. Θέλω να απευθυνθώ στη λογική σας. Τι μας κατηγορούσαν; Οτι εμείς καθυστερούσαμε, δεν θέλαμε. Υπήρξε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μία διαρροή ότι εμείς καθυστερούμε. Βγήκαμε λοιπόν προχθές και είπαμε: “παιδιά ξεκινάμε. 20 του μήνα κοινή συνέντευξη Θεοδωράκη-Γεννηματά, να πει ο καθένας τις πολιτικές του απόψεις, το όραμά του για το κέντρο, τι λύσεις δίνει και ξεκινάμε τη διαδικασία για εκλογές από τη βάση”. 

«Ανοιχτές βέβαια χωρίς κάλπες με ψηφιακά συστήματα, όπως γίνεται σε ένα σύγχρονο κράτος. Είπαμε μια τέτοια πρόταση ολοκληρωμένη, σαφέστατη, λέγοντας ως υποσημείωση πολλά από αυτά που εμείς προτείνουμε πιθανόν να μην τα δεχθεί το ΠΑΣΟΚ και να τα διορθώσουμε. Κι αντί να εισπράξουμε ένα “ναι” από την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, βγαίνει η κα. Γεννηματά και λέει με αυτούς τους όρους δεν προχωράμε. Με ποιους όρους δεν προχωράμε δηλαδή; Εμείς είμαστε εδώ. Γιατί να μην το ξεκινήσουμε το εγχείρημα;»

Στην επισήμανση ότι από τα λεγόμενά του καθίσταται σαφές ότι παραμένει ανοιχτός και τώρα για νέα συνάντηση με την κα. Γεννηματά με στόχο την εξεύρεση λύσης ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Βέβαια. Βέβαια». 

Στο ερώτημα αν στο νέο εγχείρημα περιλαμβάνεται και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου ο κ. Θεοδωράκης είπε:

Εμάς περιλαμβάνει όλους. Αυτό είπαμε και στην επιστολή μας». Και σημείωσε: «Η δική μας πρόταση από την αρχή περιλαμβάνει, σχηματικά θα σας το πω, από την Δράση μέχρι τη ΔΗΜΑΡ και τους Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς. Δηλαδή περιλαμβάνει ένα πλατύ φάσμα, φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων που θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να έχει τρίτη λύση. Δεν μπορεί να στηριχθεί η χώρα χωρίς να υπάρχει τρίτη λύση. Αυτό το πιστεύουμε. Εδώ υπάρχει μία διαφορά. Δεν θα κρυφτώ. 

«Τι λένε στο ΠΑΣΟΚ; “Είμαστε οι μεγάλοι. Ελάτε όλοι κάτω από τη σκεπή μας να προχωρήσουμε”. Οχι παιδιά. Ολοι οι υπόλοιποι λέμε κάτι διαφορετικό. Ολοι οι υπόλοιποι όχι μόνο το Ποτάμι. Ολοι οι υπόλοιποι. Από την κα. Διαμαντοπούλου, μέχρι τη Δράση, τις Κινήσεις, μέχρι τους Οικολόγους. Να συνεννοηθούμε να κάνουμε κάτι καινούργιο από την αρχή. Με καινούργιες διαδικασίες με καινούργια όργανα. Δεν θα κάνουμε δηλαδή ένα προσκλητήριο να πάμε όλοι σε ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει και έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας και για τα καλά του και για τα κακά του. Θα δημιουργήσουμε, αν θέλετε, ένα νέο τίμημα. Αυτή είναι η πρόταση του Ποταμιού, με τόλμη».


σχετικα αρθρα