Στους στόχους και τις επιδιώξεις της αυριανής Ευρωμεσογειακής συνόδου αναφέρονται διεξοδικά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, που τονίζουν πως η συνάντηση αυτή δεν στοχεύει στη συγκρότηση ενός «Μετώπου του Νότου» που θα έρθει σε αντιπαράθεση με το Βορρά. Αντίθετα, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, κεντρικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την ΕΕ.

Από την κυβέρνηση σημειώνουν μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών. Τονίζουν εξάλλου πως ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.

Όπως τονίζουν οι πηγές του Μαξίμου, η Σύνοδος συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά και συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου. Ομοίως, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η Σύνοδος δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.

Από το Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι επανειλημμένα ο κ. Τσίπρας έχει τονίσει ότι η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις  σε αυτούς τους τομείς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται:

 • περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
 • η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.
 • να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
 • να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Κατά τις ίδιες πηγές, στον τομέα της Μετανάστευσης χρειάζονται:

 • αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.
 • να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.
 • η υποστήριξη της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών - μελών πρώτης γραμμής
 • η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
 • η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου».

Στον τομέα της Ασφάλειας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, χρειάζονται:

 • η ΕΕ να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών - μελών και των αρχών τους
 • η ΕΕ να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της.
 • να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΕ ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος - μέλος της ΕΕ.
 • ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.

Τέλος, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, στόχος είναι η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπροσώπου της κυβέρνησης της Ισπανίας