Την πρότασή της για συγκρότηση αυτόνομου φορέα στην Κεντροαριστερά επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά, που άφησε αιχμές κατά του Ποταμιού.

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών και των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι στην «ανοιχτή επιστολή» του το Ποτάμι ανατρέπει τον βασικό λόγο της δημιουργίας της νέας παράταξης, εγκαταλείποντας την βασική στρατηγική επιλογή του αυτόνομου πολιτικού πόλου, της ιδεολογικής και πολιτικής οριοθέτησης τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και απέναντι στη ΝΔ» και συμπλήρωσε ότι «νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς και παράρτημα ή συμπλήρωμα της ΝΔ, είναι παντελώς ασύμβατες έννοιες για τον χώρο μας»

Θύμισε ότι ανάλογη ήταν η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για να συμπεριληφθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς. «Η οριοθέτησή μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι σαφής και ξεκάθαρη», ανέφερε .

Για τα επόμενα βήματα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς πρέπει να μείνει ζωντανό και να προχωρήσει δυναμικά αλλά προϋποθέτει όμως πίστη στους στόχους του και μπέσα μεταξύ όσων συμμετέχουν. Δεν γυρίζουμε πίσω»

Μίλησε για ευθύνες της ηγεσίας του Ποταμιού λέγοντας ότι αντιμετώπισε κωλυσιεργία, διγλωσσία και ανοιχτή αμφισβήτηση με συνεχείς παρεμβάσεις και διαρροές μέσω των ΜΜΕ. «Έγινε σε όλους σαφές ότι η ηγεσία δεν θέλει να προχωρήσει το εγχείρημα και το παραπέμπει στις Ελληνικές καλένδες».

Κάλεσε όλους όσους αποδέχονται ως πολιτικό πλαίσιο την αυτονομία του φορέα να συνδράμουν στην δημιουργία του. Υπογράμμισε μάλιστα:

«Ναι οι πόρτες είναι και θα παραμείνουν ανοιχτές σε όλους όσοι είναι έτοιμοι να απαντήσουν καθαρά στα θεμελιώδη ερωτήματα: Τι λέμε για την Αυτονομία του κοινού εγχειρήματος; Επιμονή σε αυτοδύναμη στρατηγική ή άγχος για συμπληρωματικούς ρόλους στα παιχνίδια πολιτικής εξουσίας; Πώς βλέπει την υπόθεση των πολιτικών συμμαχιών; Ποιες κοινωνικές Αναφορές οφείλουμε να έχουμε; Πώς θα εκπροσωπήσουμε τα κομμάτια της κοινωνίας που οδηγούνται στο περιθώριο; Ποιος είναι ο χαρακτήρας, το πρόσημο των Μεταρρυθμίσεων;»

Ανακοίνωσε πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν:

  • Διάλογο με την κοινωνία, συζήτηση επί του πορίσματος της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, όπως και των θέσεων της Συνδιάσκεψής μας, σε ανοιχτές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.
  • Συγκρότηση των Περιφερειακών Οργάνων της Συμπαράταξης, και την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε αυτά μαζί με τα τοπικά κοινωνικά κινήματα, για την ανάπτυξη δικτύων σε όλη την Ελλάδα.
  • «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιον φορέα, κίνηση, ή προσωπικότητα του χώρου το θέλει πραγματικά και αποδέχεται το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Αρκεί να θέτουν την κοινή προσπάθεια, πάνω από προσωπικές ή κομματικές σκοπιμότητες», επεσήμανε η κ. Γεννηματά καθώς η επιτυχία του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς συνδέεται άμεσα με την πορεία της χώρας.