Πυρά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος διαμήνυσε πως πρέπει να μπει τέλος στην υπερφορολόγηση, εξήγγειλε την κατάργηση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, κάλεσε σε πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατό, και δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ μέσα σε δύο έτη.

«Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες»

Ειδικότερα στο θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρόεδρος της ΝΔ διαμήνυσε πως ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο ΕΣΡ. «Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός...» είπε χαρακτηριστικά και αντέκρουσε τα περί διαπλοκής της κυβέρνησης υποστηρίζοντας:

Μιλάει η κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα, 465.000.000 έδωσε η ίδια η κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιόν κοροϊδεύουν;.

Ανέφερε ακόμη ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητά να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων.

«Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος… Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «η εντολή που πήρα είναι να μην κάνω καμία έκπτωση» έναντι του λαϊκισμού και τόνισε πως «δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων Αρχηγών Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίοι για να εκλεγούν έταζαν τα πάντα στους πάντες μόνο για να βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των δικών τους προεκλογικών δεσμεύσεων».

«Θα προχωρήσω σε ανανέωση»

Υποσχέθηκε ταυτόχρονα πως όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα προχωρήσει σε ανανέωση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και ανέφερε ότι προσβλέπει σε διπλασιασμό της της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος.

Προανήγγειλε άνοιγμα του κόμματος προς τον χώρο του κέντρου, λέγοντας πως στη ΝΔ «χωράει και κάποιος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός και ο οποίος είναι απολύτως απηυδισμένος με την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης και αναζητεί μία πολιτική διέξοδο ή διεύρυνση. Είναι πρωτίστως μία διεύρυνση ιδεών και δευτερευόντως προσώπων», προσθέτοντας παράλληλα:

Οι εκλογές κερδίζονται στο χώρο του πολιτικού κέντρου. Μέσα από τον πολιτικό μας λόγο θέλω να φέρω και στην κάλπη πολίτες οι οποίοι απέχουν από την πολιτική διαδικασία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως «δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη», αν και όπως υποστήριξε, «δεν έχει τι έγινε το 2009 και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%. Το πώς θα βγούμε από το Μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα».

Διαμήνυσε παράλληλα πως έχει πολύ καλή σχέση με τους δύο τέως πρωθυπουργούς (Αντώνης Σαμαράς – Κώστας Καραμανλής), και είπε πως σέβεται απόλυτα την άποψή τους. Συνέχισε λέγοντας πως εγώ είμαι πρόεδρος και αναλαμβάνω τις ευθύνες των αποφάσεων».

«Εξακολουθώ να ζητάω εκλογές»

Απέρριψε την αιτίαση ότι το αίτημα για εκλογές τόσο νωρίς ήταν λάθος, καθώς όπως είπε, «οι εξελίξεις με δικαίωσαν». Η Ελλάδα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα, συνέχισε και αναφέρθηκε στις περικοπές στο ασφαλιστικό κατηγορώντας τον υπουργό Εργασίας ότι λέει ψέματα, καθώς επίσης στην κατάσταση στο χώρο της Παιδείας, της ασφάλειας κλπ. «Είπα όταν ζήτησα για πρώτη φορά εκλογές ότι το κόστος παραμονής της Κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης» σημείωσε χαρακτηριστικά και επέμεινε στο αίτημά του τονίζοντας:

Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα... Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα…

«Μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ» - Τι είπε για τις απολύσεις 

Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε πως θα μειώσει 30% τον ΕΝΦΙΑ μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του, τονίζοντας πως  εξισορρόπηση στην απώλεια των εσόδων που θα προκύψουν από την εν λόγω μείωση θα προκύψει από τη «μείωση του κράτους, καλύτερη εκτίμηση των προϋπολογισμών, αποτελεσματικότερη διαχείριση τουδημοσίου χρήματος, εξορθολογισμό στις δαπάνες στην υγεία και την παιδεία».

«Εγώ επειδή διαχειρίστηκα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξέρω πολύ καλά τι κάναμε και πόσα ακόμα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ουδέποτε ήταν ο κατάλληλος τρόπος εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

«Εγώ καταρχάς κληρονόμησα τη δέσμευση για απολύσεις, από τη πρώτη στιγμή είπα πως οι απολύσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Διαπραγματεύτηκα και πέτυχα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι αλλά έκανα και κάτι ακόμα: υπήρχαν απολύσεις που έγιναν και ήταν απολύτως δικαιολογημένες. Και αναφέρομαι σε όλο αυτό το παρασύστημα των πλαστών πτυχίων των παράνομων προσλήψεων και εγώ αυτό το κυνήγησα και θα συνεχίζω να το αντιμετωπίζω», κατέληξε.

«Αξίζουμε κάτι καλύτερο στο θέμα του χρέους και των πλεονασμάτων»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε επίσης πως η χώρα μπορεί να διεκδικήσει καλύτερη ρύθμιση στο χρέος και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. «Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επομένη μέρα, μετά το 2018, να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος», είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα του χρέους επεσήμανε πως υπάρχουν μεγάλες ευθύνες από την ΕΕ και υπενθύμισε την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 που έλαβε το Eurogroup. «Δυστυχώς, επειδή η κατάσταση χειροτέρεψε με την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη, οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι πιο τολμηρές και αυτό δημιουργεί μια άλλη δυσκολία. Αλλά εδώ μιλάμε μια εξίσωση με τρεις βασικούς παραμέτρους. Το χρέος, το πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης».

Έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα για την πορεία της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας πως στις αρχές του 2017 τελειώνουν εκ νέου τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. «Έχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας να πάρει τα 2,8 δισ. και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να κλείσει και τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Αν δεν μπορεί να το κάνει να σηκωθεί να φύγει, να παραιτηθεί. Διότι αυτό το οποίο δεν πρόκειται εμείς να ανεχθούμε είναι τον κ. Τσίπρα να προσποιείται, για άλλη μια φορά, ότι διαπραγματεύεται την ώρα που η χώρα βουλιάζει», είπε χαρακτηριστικά, κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον πρωθυπουργό. 

«Κυβέρνηση αρίστων»

«Η δικιά μας κυβέρνηση, η δικιά μου κυβέρνηση, η κυβέρνηση είναι το αποκλειστικό πρόβλημα του πρωθυπουργού και έτσι πρέπει να είναι, θα είναι μια κυβέρνηση των αρίστων. Θα υπάρχουν στην κυβέρνησή μου και στελέχη έξω από τη πολιτική, από την εκλεγμένη πολιτική. Δεν θα είναι μια κυβέρνηση τουρλού. Όταν εννοώ τουρλού, δεν θα είναι μια κυβέρνηση όπου θα διακομίζονται μεταρρυθμιστές με κρατιστές», υπογράμμισε ακόμη και συμπλήρωσε:

Το στίγμα είναι ξεκάθαρο. Η πολιτική νομιμοποίηση που ζητάει είναι σαφής. Έρχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλείσεις από αυτό από κανέναν και αυτή θα είναι και η εντολή την οποία θα πάρω. Και  δεν μιλάμε μόνο κατ’ ανάγκη για τα Υπουργεία, μιλάμε και για όλες τις θέσεις που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό.