current views are: 7

9 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση03:55

Μήνυμα Μητσοτάκη: Δεν θα ανεχθώ εσωστρέφεια, εγώ λαμβάνω τις αποφάσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας έχουν όσα ανέφερε χθες στο Σκάι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοσίευση 03:55’

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας έχουν όσα ανέφερε χθες στο Σκάι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας έχουν όσα ανέφερε χθες στο Σκάι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με διάθεση να μην αναζωπυρώσει εντάσεις, με ανοίγματα προς Καραμανλή και Σαμαρά αλλά και με τη σαφή δήλωση ότι ο ίδιος είναι που λαμβάνει τις αποφάσεις και ουδεμία διάθεση έχει να αποδεχθεί συμπτώματα εσωστρέφειας στη Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ριζική ανανέωση των ψηφοδελτίων του κόμματος, δήλωσε ότι έχει παραγωγική σχέση με τους κ. Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά και προσέθεσε με νόημα ότι «σέβομαι απόλυτα την άποψή τους. Την καταθέτουν πάντα σε εμένα κατ’ ιδίαν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».

Τί σημαίνει αυτό; Ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να αποκόψει από τους δύο προκατόχους του όσους, δημοσίως, εμφανίζονται ως υπερασπιστές ή εκφραστές των θέσεών τους.

Γι αυτό, άλλωστε, προχώρησε ένα ακόμη βήμα σημειώνοντας, προς κάθε κατεύθυνση, «εγώ είμαι Πρόεδρος και εγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες των αποφάσεων».

Μία κρίσιμη παράμετρος για τις εσωκομματικές ισορροπίες είναι η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και των χειρισμών του τέως επικεφαλής της Ανδρέα Γεωργίου. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει ένα βήμα προς το μέλλον και να προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθεί εσωστρέφεια, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα βρέθηκε στην αιχμή της (εσωκομματικής) κριτικής των καραμανλικών ή όσων εμφανίζονται ως τέτοιοι. Ο Πρόεδρος της ΝΔ απέδωσε πολιτικές ευθύνες στον Γ. Παπανδρέου, περιόρισε την εμπλοκή Γεωργίου στο εάν το έλλειμμα ήταν 13% ή 15% του ΑΕΠ, ωστόσο έστρεψε το βλέμμα προς το μέλλον: «Δεν έχει τι έγινε το ’09 και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%. Το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Εγώ εκεί εστιάζω την προσοχή μου και δεν πρόκειται να ανεχθώ καμία εσωστρέφεια γύρω από αυτό το ζήτημα».

Επικαλούμενος την εν εξελίξει δικαστική έρευνα, ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε, καθιστώντας σαφή τη γραμμή επί της οποίας θα πορευθεί:

«Δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη. Όσο αξία και αν έχει η ιστορική αναδρομή και έχει μία αξία να μάθουμε ακριβώς τι έγινε, πως μπήκαμε στο μνημόνιο… πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα για τους πολίτες, για το συνταξιούχο που βλέπει τη σύνταξή του να κόβεται, για τον εργαζόμενο του οποίου η επιχείρηση κλείνει επειδή το κράτος δεν μπορεί να τον εξοφλήσει».

Πολιτικό στίγμα, ανανέωση και άνοιγμα

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε έτοιμος για ριζικές αλλαγές στα ψηφοδέλτια, με την άνεση άλλωστε που προσφέρει η πιθανή διεξαγωγή των εκλογών με σταυρό και όχι λίστα αλλά και η βάσιμη εκτίμηση ότι, ως πρώτο κόμμα, η Ν.Δ. θα εκλέξει πολύ περισσότερους βουλευτές. «Είναι χρέος μου και είναι κάτι το οποίο είναι μία πρόκληση για το μέλλον, να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και σε πρόσωπα και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, αυτήν την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα τη δείτε» ανέφερε, χωρίς πάντως να μπει σε λεπτομέρειες.

Ο κ. Μητσοτάκης που επεσήμανε ότι η Ν.Δ. είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα που χωρά και κεντρώους αλλά και κεντροαριστερούς που έχουν απηυδήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να μπει σε συζήτηση εάν στα ψηφοδέλτια θα περιλαμβάνονται και πρώην κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου. Ωστόσο, μία αναφορά του ίσως αποκαλύπτει τη στρατηγική που σκέφτεται να ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Ανέφερε ότι στην κυβέρνησή του δεν θα περιλαμβάνονται μόνον εκλεγμένοι βουλευτές…


σχετικα αρθρα