current views are: 10

9 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση04:04

Απαρχή εξελίξεων για την Ευρώπη η σύνοδος του ευρωπαϊκού Νότου

H σημερινή μέρα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, η ημέρα  της συνόδου των ηγετών του Νότου της ΕΕ στην Αθήνα, μπορεί να αποδειχθεί μια μέρα σημαντική, όχι μόνο για τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δημοσίευση 04:04’

H σημερινή μέρα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, η ημέρα  της συνόδου των ηγετών του Νότου της ΕΕ στην Αθήνα, μπορεί να αποδειχθεί μια μέρα σημαντική, όχι μόνο για τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση

H σημερινή μέρα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, η ημέρα  της συνόδου των ηγετών του Νότου της ΕΕ στην Αθήνα, μπορεί να αποδειχθεί μια μέρα σημαντική, όχι μόνο για τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον της. Εκτός αυτών, βέβαια, είναι μια σπουδαία μέρα για την Ελλάδα, σηματοδοτώντας μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας, καθώς και οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κύπρου, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα και έρχονται σήμερα στην Αθήνα αποτελεί μεγάλη επιτυχία της ελληνικής πλευράς. Επιτυχία όχι μόνο διπλωματική, αλλά κυρίως πολιτική. Για να βρούμε ανάλογης εμβέλεια κίνηση κάποιας ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να πάμε πίσω στη δεκαετία του 1980 και στις πρωτοβουλίες του Α. Παπανδρέου με τον Ο. Πάλμε, την Ι. Γκάντι. Και ασφαλώς, επειδή όλα έχουν τον συμβολισμό τους, το γεγονός ότι τη σύσκεψη τη συγκαλεί, στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στη μεταπολεμική Ευρώπη, η οποία, παρά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, αποτέλεσε και αποτελεί πανευρωπαϊκά σύμβολο αντίστασης στην πολιτική της λιτότητας έχει πολιτική σημασία.

Πέρα από τον συμβολισμό, όμως, η σύνοδος αυτή, που γίνεται μια βδομάδα πριν από την άτυπη σύνοδο των 27 ηγετών της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, έχει πολιτική ουσία και βαρύτητα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρώτα από όλα, αυτή καθαυτή η προσπάθεια επαφής και συνεννόησης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια τόσο κρίσιμη εποχή για την Ευρώπη (αν συνυπολογίσουμε το Βrexit, την άνοδο της ακροδεξιάς σε αρκετές χώρες, τη συνεχιζόμενη ρευστότητα) έχει μεγάλη σημασία από μόνη της και μπορεί να λειτουργήσει στη δημιουργία ενός γεωγραφικού αλλά και πολιτικού άξονα ενάντια στη γερμανική ηγεμονία. Από την άποψη αυτή η ευεξήγητη, λόγω των εξελίξεων στην Ισπανία, απουσία του Μ. Ραχόι είναι αμφίσημη: αφενός η απουσία ενός πρωθυπουργού, παρότι η Ισπανία θα εκπροσωπηθεί σε υψηλό επίπεδο, αδυνατίζει τη σύνοδο από την άλλη, την κάνει πολιτικά πιο συνεκτική και ισχυρή, καθώς η Αριστερά και η Κεντροαριστερά κυριαρχούν πλήρως σε αυτήν.

Ακόμα, η θεματολογία της συνόδου μας δείχνει το πολιτικό εύρος και άνοιγμά της. Ας δούμε τους κεντρικούς της άξονες, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά:

  • Η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό,
  • Η ανάπτυξη με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της κοινωνικής συνοχής,
  • Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ, με έμφαση στην ειρήνη και την περιφερειακή ασφάλεια.

Από τους τίτλους και μόνο της θεματολογίας, γίνεται σαφής η πολιτική εμβέλεια και σημασία της συνόδου. Δεν πρόκειται για κάποιο εγχείρημα των χωρών του Νότου, που διεκδικούν καλύτερη θέση στο πλαίσιο της Ευρώπης, ανακατανομή των πόρων ή κάτι παρόμοιο. Πρόκειται για προσπάθεια άρθρωσης συνολικού λόγου και πολιτικής για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ΕΕ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η σύνοδος μπορεί να αποτελέσει απαρχή εξελίξεων. Όσο τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της λιτότητας και της γερμανικής ηγεμονίας εντείνονται, η αναζήτηση εναλλακτικών μοντέλων γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Και όπως έχει δείξει και η ελληνική περίπτωση, η αναζήτηση αυτή δεν μπορεί να περιορίζεται σε ένα κράτος·πρέπει, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας, βάθος και προοπτική, να διαπερνάει τα εθνικά σύνορα και να αναζητάει ευρύτερα πεδία σύγκλισης και συνεννόησης. Με την έννοια αυτή, η σημερινή σύνοδος είναι ασφαλώς καλοδεχούμενη και ελπιδοφόρα. Όχι μόνο για τους λαούς του Νότου, αλλά για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

ΥΓ. Στη διάσκεψη για την ειρήνη και την ασφάλεια, που άρχισε χθες Πέμπτη και συνεχίζεται σήμερα στη Ρόδο, με πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, μετέχουν εκπρόσωποι εφτά ευρωπαϊκών και εφτά αραβικών χωρών: της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Σλοβακίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, της Τυνησίας και της Λιβύης. Άλλη μια ένδειξη ότι κάτι κινείται, στην κατεύθυνση της συνεννόησης και της μείωσης της έντασης, σε μια τόσο ταραγμένη περιοχή, όπως η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή.


σχετικα αρθρα