Χωρίς λογική παροχών, αλλά με την προσέγγιση στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας. Και στην ομιλία που θα εκφωνήσει το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο, δύο θα είναι οι λέξεις –κλειδιά, κατά τις πληροφορίες του newpost.gr.: Κοινωνία και Ανάπτυξη. 

Άρρηκτα συνδεδεμένες, καθότι «ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική πάνε μαζί», κατά το μότο της βραδιάς. Και τούτο γιατί «δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της κοινωνίας». 

Μια παραδοχή που αναμένεται να διαπεράσει την ομιλία του πρωθυπουργού, μια ομιλία που παραδοσιακά αποτελεί τον οδηγό για τη χρονιά που αρχίζει. Και με έξι άξονες θα απευθυνθεί στο σύνολο της κοινωνίας, τις παραγωγικές τάξεις, αλλά και τους εταίρους. 

Ο 1ος άξονας είναι η διαπραγμάτευση, με το βάρος να πέφτει από τώρα στην 2η αξιολόγηση και στο μεγάλο… αγκάθι, που ακούει στο όνομα «εργασιακά θέματα». Για τούτο και ο πρωθυπουργός επικαλούμενος και ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναμένεται να χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή», το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Ο 2ος αναφέρεται στον οδικό άξονα εξόδου από την κρίση, με τρεις σταθμούς κατά σειρά. Τρεις σταθμούς εξίσου αναγκαίους και με κάθε έναν από αυτούς, προϋπόθεση για να πάει κανείς στον επόμενο. Αυτοί είναι: 2η αξιολόγηση –χρέος –ποσοτική χαλάρωση. 

Ο 3ος άξονας που απασχολεί το σύνολο της κυβέρνησης, είναι το παραγωγικό μοντέλο. Με διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας, με υπογράμμιση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που έχει ο τόπος μας, με επενδύσεις. Κατά βάση σε πέντε παραγωγικούς τομείς: Τουρισμός. Ενέργεια. Κατασκευές. Νέες τεχνολογίες. Αγροτοδιατροφικός τομέας. 

Ο 4ος τομέας είναι τα έργα και οι οδικοί άξονες. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ώρες. 

Ο 5ος άξονας είναι η κοινωνική πολιτική. Σημείο στο οποίο θα πρέπει να περιμένουμε τι θα εξαγγείλει ο Αλ. Τσίπρας για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί περισσότερο τα τελευταία έξι χρόνια. Και μια ιδιαίτερη παράμετρος στο σημείο αυτό, είναι η εξαγγελία για τη διάθεση της πρώτης δόσης από το τίμημα των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. 

6ος άξονας και τελευταίος, η Θεσσαλονίκη –και εδώ ο Αλ. Τσίπρας φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά από τους προκατόχους του, υπό την έννοια ότι θέλει να… καταχωρηθεί στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων ως ο πρωθυπουργός των έργων. Θα έχει προηγηθεί άλλωστε, η επίσκεψή του στο Μετρό της πόλης το πρωί της ίδιας μέρας.

Το Σάββατο πρωί επίσης, θα εγκαινιάσει το ρωσικό περίπτερο στη ΔΕΘ, μαζί με τον εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης. Ενώ, τέλος, θα παρακαθήσει σε γεύμα με τις αρχές της πόλης.