Μήνυμα για επιτάχυνση των προαπαιτούμενων έστειλαν οι ευρωπαίοι υπουργοί και αξιωματούχοι πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συζητηθούν τα «αγκάθια» για την εκταμίευση της υποδόσης τω 2,8 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς και να εφαρμόσει με μεγαλύτερη ταχύτητα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά το Brexit, κάλεσε το Λονδίνο να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου από την Ε.Ε. και προειδοποίησε ότι από το «διαζύγιο» μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., ο μεγάλος χαμένος θα είναι η βρετανική οικονομία.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία και τις αναφορές περί δημοσιονομικής «χαλάρωσης», ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «πρόωρη» κάθε σχετική συζήτηση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των προαπαιτούμενων ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα. «Υπάρχει χρόνος ακόμη για την Ελλάδα» συνέχισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα διεκπεραιώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Eurogroup.

Κριτική προς την Ελλάδα άσκησε και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιοργκ Σέλινγκ, ο οποίος αναγνώρισε ότι «οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων δεν αποτελούν θετική εξέλιξη».