Εκτενή αναφορά στην σημερινή ευρωμεσογειακή σύνοδο που διοργανώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Ο Τσίπρας πραγματοποιεί με την μεσογειακή Σύνοδο Κορυφής ένα από τα πρώτα πολιτικά του όνειρα. Αρχικά το σχέδιό του είχε αποτύχει. Οι καιροί όμως άλλαξαν», γράφει η εφημερίδα που τονίζει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ συναντώνται σήμερα οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για μέτωπο κατά των βορείων χωρών της Ευρώπης, διαβεβαιώνουν κύκλοι της κυβέρνησης της Αθήνας, κατά τη γερμανική εφημερίδα. Αν και εκ πρώτης όψεως η συνάντηση κορυφής της Αθήνας μοιάζει με αντι-σύνοδο αριστερών κυβερνήσεων κατά της Μέρκελ, το Βερολίνο θέλει να εμφανίζεται ιδιαίτερα ψύχραιμο, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η Μέρκελ ξεκίνησε τις επαφές της, όχι αδικαιολόγητα, με τις βόρειες και βορειοανατολικές χώρες της ΕΕ, με τις οποίες συμπίτπει η γερμανική φιλοσοφία για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Ο υπερχρεωμένος Νότος όμως ενδιαφέρεται για την χαλάρωση των ορίων του ελλείμματος. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να αποκλίνει. Η γερμανική κυβέρνηση όμως δε συμμερίζεται κάτι τέτοιο. Τόσο στο Παρίσι, όσο και στο Βερολίνο οι διπλωμάτες διαφωνούν εντελώς με την άποψη ότι Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε δύο δαφορετικά μπλόκ», συμπληρώνεται.

Καταλήγοντας ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι οι διπλωμάτες δεν αναμένουν κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη συνάντηση της Αθήνας. «Ο Νότος της Ευρώπης θα ζητά όμως όλο και πιο δυνατά το τέλος της λιτότητας, όπως το κάνουν εδώ και καιρό ο Ιταλός και ο Έλληνας πρωθυπουργός Ρέντσι και Τσίπρας. Οι μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μιλούν με μια φωνή για το μέλλον της και για την προσφυγική κρίση», συμπληρώνει.