«Δεν είμαστε εδώ στην Αθήνα, στη διάσκεψη των ηγετών του Νότου, για να κάνουμε μια φατρία, αλλά για να καλέσουμε όλες τις δυνάμεις για την ενότητα της Ευρώπης», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε πως το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι η προστασία των συνόρων, τα οποία οι χώρες του Νότου πρέπει να φυλάνε.

«Πρέπει να διασφαλιστούν αυτές οι χώρες, ώστε να υπάρχει το δικαίωμα στο άσυλο και ένας αποτελεσματικός έλεγχος της μετανάστευσης», σημείωσε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι συμφωνίες, όπως αυτή με την Τουρκία.

«Οι χώρες του Νότου είναι κράτη που γνωρίζουν πρωτοφανείς οικονομικές καταστάσεις και η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι στη βάση των προσπαθειών μας», κατέληξε.

«Σκέφτομαι την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, αλλά, επίσης, και τη Γαλλία, όπου πάντα θέταμε την προτεραιότητα της ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε μία σειρά κανόνων πειθαρχίας, που βέβαια ισχύουν για όλους», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.