current views are: 8

9 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:11

Τα πρώτα συμπεράσματα από την ευρωμεσογειακή σύνοδο: Η Ευρώπη φρενάρει και …υποχωρεί

Κοινούς προβληματισμούς καταθέτουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ζαππείου οι ηγέτες της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Δημοσίευση 13:11’

Κοινούς προβληματισμούς καταθέτουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ζαππείου οι ηγέτες της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Κοινούς προβληματισμούς καταθέτουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ζαππείου οι ηγέτες της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Η Ευρώπη είναι μια μηχανή που λειτουργεί μόνο το… φρένο», είπε δηκτικά στην παρέμβασή του ένας από τους ηγέτες, την ώρα που από τις μεγαλύτερες χώρες επισημαίνεται ότι ο ρόλος της Ευρώπης υποχωρεί διεθνώς, αλλά μπορεί να επανακτηθεί μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή των Αθηνών -και έχει, ασφαλώς, τη δική του βαρύτητα το γεγονός ότι η διαπίστωση για υποχώρηση των ευρωπαϊκών θέσεων προέρχεται από τους «μεγάλους» της διάσκεψης. Κοινή διαπίστωση επίσης ότι οι τύχες της Ευρώπης και της Μεσογείου είναι άρρηκτα δεμένες. Υπ’ αυτό το πρίσμα, υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση ότι υπάρχει κοινός, καλός τόπος ότι αυτό η συνάντηση θα συντονιστεί και θα πάει καλά.

Εκτός, όμως, από τις διαπιστώσεις, οι ηγέτες της ευρωμεσογειακής συνόδου προχώρησαν και σε προτάσεις: Φερ’ ειπείν στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα τρία θέματα, ανάπτυξη, ασφάλεια και προσφυγικό. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει ειδική αναφορά στο θέμα της ανεργίας, το οποίο είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής και ανάπτυξης, όπως είπε.

Σημειώνεται πως κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά σε αυτούς τους τρεις άξονες:

  • Ανάπτυξη: Κατά τον πρωθυπουργό, προτεραιότητα της ΕΕ είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια.  Κατά τις ίδιες πηγές, στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει και πως η απάντηση είναι: Ανάπτυξη, με το ζήτημα να είναι τώρα πώς αυτή θα σχεδιαστεί και θα προωθηθεί. Η οπτική της ελληνικής πλευράς είναι δημοσιονομική σταθερότητα με δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο.
  • Ασφάλεια- εξωτερική πολιτική: Αναφορικά με τη συζήτηση για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, θέση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πως το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ευρώπη φρούριο δεν είναι λύση, επισημαίνει ο πρωθυπουργός και τονίζει ότι λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.
  • Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: Οι θέσεις του πρωθυπουργού για το προσφυγικό-μεταναστευτικό συντείνουν στην αναγκαιότητα για κοινή πολιτική. Ο πρωθυπουργός επισημαίνει το δυσανάλογο βάρος που επωμίζονται οι χώρες της Μεσογείου σε σχέση με το προσφυγικό και ότι χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση, με βάση τη συλλογική ευθύνη και την αλληλεγγύη. Επίσης, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι στόχος πρέπει να είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης.  Ακόμη, στις θέσεις του πρωθυπουργού για το προσφυγικό-μετανατευτικό περιλαμβάνεται ότι το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται δεσμευτικός μηχανισμός δίκαιου επιμερισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν υπάρξει στην ΕΕ και στη βάση της εφαρμογής της συνθήκες της Γενεύης.

σχετικα αρθρα