Ολοκληρώθηε η προγραμματισμένη Σύνοδος Μεσογειακών χωριών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ζάππειο έπειτα από κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε σύντομο μήνυμα στο οποίο κατέστησε σαφές ότι «Σήμερα συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου γιατί, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας αναφορές, αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα, τα κοινά μας προβλήματα, η πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα αλλά και η κοινή μας βούληση να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη».

Μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών που πέρασαν την πόρτα του Ζάππειου για να παραστούν στη Σύνοδο των Χωρών του Νότου ήταν ο Γάλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ο Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και ο Φερνάντο Εγκιδάθου, αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, ο οποίος εκπροσωπεί τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε στους ηγέτες του Νότου, ότι η ελληνική πρόθεση είναι  να υπάρξει θετικό έδαφος κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης.

Προτεραιότητες  της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πρέπει να είναι η αντιμετώπιση ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και οι αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια. Υπάρχουν 22 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρώπη, όπου οι μισοί είναι μακροχρόνια άνεργοι και οι 7,5 εκατ. νέοι χωρίς καμιά εκπαίδευσης. Προειδοποίησε ότι  υπάρχει κίνδυνος φτώχειας, που απειλεί όλο και περισσότερους πολίτες.

Επί τάπητος ετέθησαν καίρια ζητήματα όπως αυτό των προσφυγικών ροών,το αναπτυξιακό, η ανεργία,η ασφάλεια,αλλά και το Κυπριακό.

Έπειτα από την πρώτη συνεδρία εργασιών, ακολούθησε η «οικογενειακή φωτογραφία», ενώ η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστεί με γεύμα εργασίας.