Δυσφορία έχει προκαλέσει στον ευρωπαϊκό Βορρά η Σύνοδος των ηγετών των χωρών του Νότου, την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση της Αθήνας, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup με την Ελλάδα να είναι ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους υπουργούς Οικονομικών, δήλωσε ότι η χρήση της λέξης «λιτότητα» έχει «πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό».

«Η λιτότητα για εμένα είναι η αναγκαία λήψη μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά. Και αυτό απαιτεί δουλειά», υπογράμμισε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών συμπληρώνοντας πως οι περισσότερες χώρες έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς προς αυτόν το σκοπό και πως για την Ελλάδα απομένει ακόμη δουλειά να γίνει.

Μήνυμα για εκπλήρωση των συμφωνηθέντων έστειλε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αν και σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πως δεν μπορεί κανείς «να αποτρέψει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης». Ο ίδιος πάντως επισήμανε ότι αποστολή του Eurogroup είναι να διασφαλίζει πως «οι δεσμεύσεις που λαμβάνουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις εκπληρώνονται».

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, λέγοντας ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορούσε να πει ένα ευχαριστώ στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη της πριν προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες» και πως «δεν χρειαζόμαστε κάθε λίγους μήνες νέες απαιτήσεις από την Αθήνα αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό ο κύριος Τσίπρας καθυστερεί όμως».

Με… καυστικό τρόπο σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ευρωμεσογειακή σύνοδο στην Αθήνα. Όταν ρωτήθηκε για την άποψη του για τη σύνοδο, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σχολίασε, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου: Όταν σοσιαλιστές ηγέτες συναντώνται μεταξύ τους, τις περισσότερος φορές, δεν προκύπτει κάτι έξυπνο.