Την ανάγκη για έναν ενιαίο διάλογο που θα οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη διατύπωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και το σύνολο των ηγετών των χωρών της Μεσογείου στο τέλος της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών. Στην κοινή τους διακήρυξη που ακολούθησε οι ηγέτες της Μεσογείου επικεντρώνονται στην χρησιμότητα της πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης, στο πακέτο Γιούνκερ, αλλά και στην προστασία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Τι προβλέπει η διακήρυξη:

  •  Τη διαφύλαξη της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της Ευρώπης

Στο έγγραφο τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας στα θέματα της ασφάλειας και της άμυνας σε πνεύμα αλληλεγγύης καθώς και σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών -μελών. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στη Διακήρυξη, θα πρέπει να προφυλαχθούν τα εξωτερικά σύνορα μέσω συστηματικών ελέγχων, της χρήσης της απαραίτητης τεχνολογίας και μέσω της διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων.

  • Την ενίσχυση της συνεργασίας στη Μεσόγειο και με αφρικανικές χώρες

Η συνεργασία των μεσογειακών χωρών με τις αφρικανικές χώρες είναι απαραίτητη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά για την κοινή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.

  •  Την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρώπη

Ο στόχος αυτός αναμένεται να επιτευχθεί με τον διπλασιασμό των πόρων του πακέτου Γιούνκερ με την έμφαση να δίνεται στην ψηφιακή οικονομία, τις μεταφορές, τις υποδομές και την έρευνα.

  • Την ενίσχυση των προγραμμάτων για τους νέους

Ανάγκη για ώθηση στην κινητικότητα καθώς και στην πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας. Προβλέπεται επίσης διεύρυνση του προγράμματος Erasmus.

  • Την αντιμετώπιση της πρόκλησης του προσφυγικού

Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η μεθοδική διαχείριση της πολιτικής του ασύλου και της μετανάστευσης αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Πρόκειται για ζητήματα που θα πρέπει να στηρίζονται στη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και στις αρχές της αλληλεγγύης και υπευθυνότητας.

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων αυτών θα πρέπει το ευρωπαϊκό σύστημα για το άσυλο να γίνει πιο αποτελεσματικό με την επανεξέταση του συστήματος του Δουβλίνου. Εξίσου καθοριστική κρίνεται και η ενίσχυση του προσωπικού της FRONTEX και της EASO για τη στήριξη των συστημάτων του ασύλου στις χώρες υποδοχής προσφύγων. Επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων η οποία γίνεται με αργούς ρυθμούς και να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση με την αποτελεσματική εφαρμογή της διαδικασίας επαναπροώθησης.

Τι δήλωσαν οι ηγέτες

Νωρίτερα, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι υπόλοιποι ηγέτες αναφέρθηκαν στην ανάγκη του διαλόγου, όσο και στην στήριξη των Ευρωπαϊκών ιδεωδών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

Το σημαντικότερο γεγονός είναι η παρουσία μας σήμερα εδώ και και αναδεικνύει την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή της Ευρώπης

Ένα διάλογο, ο οποίος σύμφωνήσαμε να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα. 

Πρέπει η Ευρώπη να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, πρέπει να λάβουμε ουσιαστικά μέτρα για την βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.  
Να πάρει μέτρα που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, με αλληλεγύγη στην κατανομή του βάρος φιλοξενίας των προσφύγων. 

«Ως χώρες μέλη της ευρωζώνης και της Ευρώπης οφείλουμε να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις απαντώντας στις δυνάμεις του εθνικισμού και ξενοφοβίας που δυστυχώς ξεπροβάλλουν ξανά», είπε ακόμη ο έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε ότι:

Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μια ομαδοποίηση / πρωτοβουλία διαίρεσης και διχασμού αλλά μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να προβάλλει την ενότητα.

Ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε ακόμη ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Πορτογαλία.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας «σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σήμερα στη Μεσόγειο» και ότι οι χώρες της μπορούν να συμβάλουν στην έναρξη μιας συνεργασίας ενός διαλόγου ώστε να συμβάλλουν στην σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομία. 

Όπως τόνισε ο κ. Ολάντ:

Να μπορέσουμε να κάνουμ ε την Ευρώπη να προοδεύσει στην άμυνα, στο μέτρο του δυνατου΄να παράξουμε φιλικές συμμαχίες έν μέσω του σχεδίου Γιουνκέρ και να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτισμού σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοοί που είναι κοντά μας.  Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναπτυξιακό όπως αυτό που συμφωνήθηκε στη ΜάλταΤην ίδια στιγμή πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα συνοχής

Για μια πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη στιγμή, μίλησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο και ευχαρίστησε γι’ αυτή τον έλληνα πρωθυπουργό.

«Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο προσανατολισμό σε σημαντικά θέματα πολιτικής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι σημερινές μας συζητήσεις θεωρώ ότι θα συνεισφέρουν στον διάλογο» είπε ο Ν. Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι «οι χώρες της Μεσογείου μέσα από σωρεία προκλήσεων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στον διάλογο».

Και αυτός με τη σειρά του τόνισε άλλωστε ότι:

Η σημερινή σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων εντός της ΕΕ

Όπως είπε: «Είναι η ώρα να λάβουμε πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν τα αίτια της αποξένωσης που βιώνουν οι πολίτες. Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας την ίδια στιγμή΄ στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, λαμβάνοντας υπόψιν τον διάλογο και τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν σήμερα».

Για μια Ευρώπη που θα πρέπει να φτάσει στον καλύτερό της εαυτό ως προς τις αξίες, το πνεύμα και τον πολιτισμό της μίλησε ο ιταλός πρωθυπουργός Mατέο Ρέντσι:

Η πραγματική πρόκληση που μας πρότεινε ο Αλέξης και είμαστε ευγνώμονες είναι να δούμε ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει στον καλύτερο της εαυτό ως προς τις αξίες, το πνέυμα και τον πολιτισμό της. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπαράγει λιτότητα, αλλά αξίες, να γίνει Ευρώπη των ιδεωδών. Η διακήρυξη των Αθηνών είναι πολύ σημαντική γιατί αποτελεί προστιθέμενη αξία σε μια Ευρώπη πολύ διαφορετική απ’ αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

Την ίδια στιγμή, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ''να υποστηρίξουμε τη συνολική στρατηγική μας εξωτερικής πολιτικής και ειδικά με την αφρικανική ήπειρο''.

Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρέπει να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας κάτι που δεν μπορεί να γίνει με ανισότητα αλλά με αλληλέγγυο τρόπο και δίκαιη κατανομή, σημείωσε άλλωστε για το μεταναστευτικό.

«Επίσης θα πρέπει οι πολίτες να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα, ιδιαίτερα οι νέοι που βλέπουν ότι η Ευρώπη δεν τους δίνει προοπτικές για απασχόληση. Πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία και επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην απασχόληση», σημείωσε ακόμη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η χώρα του θα πάρει τη σκυτάλη σε αυτόν τον διάλογο και θα διοργανώσει την επόμενη σύνοδο των χωρών της Μεσογείου.

Την ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Γιόζεφ Μούσκατ, σημειώνοντας ότι «δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα».

Για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες μια ομάδα χωρών τονίζει την ανάγκη για την κοινωνική Ευρώπη, μια φράση που ξεχάστηκε και αφαιρέθηκε από το ευρωπαϊκό λεξικό για πολύ καιρό, υπογράμμισε.

Την ανάγκη «να απαντήσουμε με μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση» στα τρία βασικά θέματα της συνόδου, δηλαδή το θέμα της ασφάλειας και τρομοκρατίας, στη μετανάστευση και την απασχόληση, τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φερνάντο Εγκιδάθου. Όπως είπε ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να παραβρεθεί όμως δεν κατέστη δυνατόν λόγω της πολιτικής συγκυρίας στην Ισπανία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να ευχαριστεί τους ηγέτες, των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή του και βρέθηκαν στην Αθήνα.

 

Δείτε την διακήρυξη στα αγγλικά εδώ