Του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Μέλους της πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ

Εφέτος η αρχή της ποδοσφαιρικής χρονιάς συμπίπτει με την έναρξη της πολιτικής σεζόν, η οποία ανοίγει κάθε χρόνο με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο με τα «μπάνια του λαού».

Η ΔΕΘ, παρότι έχει χάσει μέρος του γοήτρου της, συνεχίζει να διατηρεί τον ρόλο της στον πολιτικό ανταγωνισμό και στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας των μηνών που ακολουθούν τα εγκαίνια της. Στο παρελθόν, μάλιστα, το άγχος ενός Πρωθυπουργού πριν από την Έκθεση ήταν αυτό που ωθούσε σε πολιτικές πρωτοβουλίες, που έφταναν ως την προκήρυξη εκλογών. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν,  ότι και εφέτος το σόου των τηλεοπτικών αδειών σκηνοθετήθηκε σε αυτό τον χρόνο λόγω της ΔΕΘ. Κάτι σαν τις μεγάλες μεταγραφές των ομάδων ποδοσφαίρου.

Σε αντίθεση, όμως με το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, που όλες οι ομάδες ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, στην πολιτική κανείς δεν ξεκινά από το μηδέν. Ας δούμε λοιπόν τους δύο πρωταγωνιστές, δηλαδή τους επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων και τις αφετηρίες τους.  Αυτό το Σαββατοκύριακο ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, ενώ το επόμενο είναι η σειρά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τον Σεπτέμβριο του 2014 ανέβαινε με ορμή στη Θεσσαλονίκη. Τότε, είχε κερδίσει τις Ευρωεκλογές προκαλώντας ανασχηματισμό στη συγκυβέρνηση Σαμαρά και παρουσίασε το περιβόητο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Ένα χρόνο αργότερα βάδιζε προς τη δεύτερη εκλογική νίκη απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Εφέτος, βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία με νέο πρόεδρο και σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, το κόμμα του βρίσκεται πολύ πίσω στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης, ενώ ο ίδιος  υστερεί σε δημοφιλία, ικανότητα διακυβέρνησης έναντι του Μητσοτάκη.

Σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων που έδωσε την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τον εγκαταλείπει επειδή ακριβώς δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος. Μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει αυτό το κύμα φυγής. Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας τηρήσει τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις που τον έφεραν στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας πριν από 9 μήνες, παρότι ήταν outsider, έχει φτάσει τη συσπείρωση της ΝΔ σε υψηλότατα επίπεδα και σύμφωνα με τις έρευνες κοινής γνώμης έχει σαφές προβάδισμα.

Στην πρώτη του εμφάνιση στη ΔΕΘ ο Πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται αποφασισμένος να μιλήσει για τον δικό του οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αποφεύγει να μιλά για τον αντίπαλό του, που θα έχει προηγηθεί στο βήμα της Έκθεσης, κάνοντας κριτική για την κριτική, παρά μόνο ως αντιπαράδειγμα σε σχέση με το δικό του σχέδιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει το πλεονέκτημα ως Πρωθυπουργός να καθορίζει την ατζέντα. Τους τελευταίους μήνες προσπάθησε να σκληρύνει το παιχνίδι, να ωθήσει δηλαδή την πολιτική συζήτηση στο θέμα του εκλογικού νόμου και εν συνεχεία στις τηλεοπτικές άδειες. Στη δεδομένη στιγμή, όμως, η φορολογική επιβάρυνση είναι το βασικό θέμα που απασχολεί κάθε νοικοκυριό, γι’ αυτό με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα σημάνουν το τέλος της υπερφορολόγησης, ακόμη και από πολίτες που απέχουν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Γι΄ αυτούς τους πολίτες, έχει μεγάλη σημασία η συνέπεια ενός πολιτικού. Η ασυνέπεια του πολιτικού κόσμου και η έλλειψη πίστης απέναντι στην πολιτική ήταν που τους ώθησε μακριά από τις κάλπες. Δεν είναι λοιπόν μόνο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προπορεύεται είναι και το ότι παίζει στο δικό του γήπεδο. Και σε επίπεδο ατζέντας (φορολογία, επενδύσεις) που μπορεί να απευθυνθεί σε όλους, και σε επίπεδο αξιοπιστίας, λόγω συνέπειας λόγων και πράξεων και σε επίπεδο ενωτικού πατριωτικού πολιτικού λόγου. Γι΄αυτούς τους πολίτες τώρα αρχίζει το ματς!