Υποσχέσεις με μέτρο, οι οποίες -το κυριότερο- θα μπορούν να ελεγχθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα: αυτό ήταν το στίγμα της φετινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και με κεντρικό τίτλο, ο χάρτης εξόδου από την κρίση.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν πάντως την ψήφο… ανοχής των πολιτών, την οποία επίσης ζήτησε ο πρωθυπουργός. Το αν εκείνοι θα την δώσουν ή όχι θα φανεί, όπως πάντα άλλωστε, στο… χειροκρότημα.

Ανοχή αλλά και από κοινού προσπάθεια –ανάληψη ευθύνης. Στην 23σέλιδη ομιλία του υπήρχε άλλωστε και μια φράση, που υποδηλώνει τη νέα προσέγγιση και νέες προτεραιότητες του πρωθυπουργού, το νέο… Τσίπρα, αν προτιμάτε.

Περιγράφοντας τη συλλογική προσπάθεια για την αλλαγή σελίδας, παρατήρησε, «πολλοί θα πουν ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε το στόχο μας αν δεν αλλάξει η στάση των εταίρων μας», για να σπεύσει να συμπληρώσει: «Δε θα διαφωνήσω ότι αυτό είναι σημαντικό. Αλλά δεν είναι το μόνο. Εγώ μάλιστα θα αντέστρεφα τη λογική. Θα έλεγα ότι σε αυτό το στόχο θα φτάσουμε μόνο αν εμείς αλλάξουμε τρόπο σκέψης και στρατηγική». Γι’ αυτό και «τώρα είμαστε στην κρίσιμη καμπή, τώρα αλλάζει το πρόσημο», ήταν επίσης μια άλλη φράση με ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ιδιαίτερα αναλυτικός στον οδικό άξονα από την κρίση, περιέγραψε τα στάδια, προβάλλοντας ένα νέο πρότυπο που θα συνδυάζει ανάπτυξη, επενδύσεις, διατήρηση ή ακόμη και αύξηση των αμοιβών, συνεπώς με εργασιακή ειρήνη, όπως υπαινίχθηκε. Το ευθύ κάλεσμα προς τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους («εκμεταλλευτείτε ευκαιρίες, επενδύστε χωρίς δισταγμό») ήταν, χωρίς αμφιβολία, από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της ομιλίας του.

Και… έπαθλο της κοινής αυτής προσπάθειας, να βγει η χώρα από το (μνημονιακό) πρόγραμμα. Αλλά σε μια διετία, αφού ο πρωθυπουργός -ήταν σαφές χθες βράδυ- δεν ήθελε να δώσει ελπίδες χωρίς αντίκρισμα.

Για παράδειγμα επίσης, υποσχέθηκε ότι οι φόροι θα αρχίσουν να πέφτουν, αλλά μετά από μια διετία και πάλι (κυρίως έμμεσοι φόροι και φόρος ιδιοκτησίας), ξεκαθαρίζοντας, για τον ΕΝΦΙΑ π.χ., ότι το μόνο που μπορεί να δώσει την επόμενη χρονιά, είναι περισσότερες απαλλαγές. Αλλά, όπου εκείνος και το επιτελείο του έκριναν, έβαλαν τις κόκκινες γραμμές τους, επί παραδείγματι στα εργασιακά, επικαλούμενοι το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε αρκετές από τις υποσχέσεις του, έδωσε ταυτόχρονα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, π.χ. στην υγεία σε ένα χρόνο από τώρα, στην παράδοση των 5 αυτοκινητοδρόμων (επίσης σε ένα χρόνο) ή η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας –Θεσσαλονίκης (σε δύο χρόνια).

Στο κεφάλαιο των εξαγγελιών, ο Αλ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός -όπως το newpost.gr. σας είχε ενημερώσει εγκαίρως- στη διανομή των 246 εκατομμυρίων από τον τηλεοπτικό διαγωνισμό σε κοινωνικές ανάγκες: σε Υγεία, Παιδεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης.

Αλλά και με έναν… άσο για το τέλος. Την «πολιτική δέσμευση» για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων εισφορών των ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, μέτρο που θα ανακουφίσει τους μικρομεσαίους, εκτιμούσαν στο επιτελείο του.

Επειδή όμως το αφήγημα του πρωθυπουργού δεν είχε …βασιλοπούλες και άλλα ωραία παραμύθια, στην προσπάθειά του να πείσει τον ελληνικό λαό ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του, παρέθεσε διεξοδικά όλα όσα είχε υποσχεθεί η κυβέρνησή του και  έκανε πράξη. «Είμαστε αξιόπιστοι», θα μπορούσε να ήταν η φράση –κλειδί της ομιλίας του, αλλά δεν χρησιμοποίησε.

Ενώ, εμμέσως πλην σαφώς απένειμε τα εύσημα σε κάποιους υπουργούς του (χωρίς να τους κατονομάσει δηλαδή): στον Νίκο Παππά για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό, στον Πάνο Σκουρλέτη για τον ΑΔΜΗΕ, στον Νίκο Φίλη για τις αλλαγές στην εκπαίδευση («η εμπορευματοποίηση δεν είναι αριστεία», σημείωσε εδώ) κ.α. Και όλα αυτά φυσικά, ένα μήνα και κάτι πριν τον ανασχηματισμό (αν δεν αιφνιδιάσει).

Ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο, τέλος, ότι η αναφορά του στον αντίπαλό του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν μόλις… μία: όταν τον συνέδεσε με θαλασσοδάνεια, ολιγάρχες κ.α. Αντιθέτως, έκανε περισσότερες αναφορές στον Αντώνη Σαμαρά για τα πρωτογενή ελλείμματα που εκείνος είχε συμφωνήσει.