Μία εβδομάδα πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της ΝΔ για έξοδο από την κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ένα πρώτο στίγμα των όσων θα πει από το βήμα της ΔΕΘ. Με δύο μεγάλες συνεντεύξεις του μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα (στο ΣΚΑΙ και στην Real News της Κυριακής) ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε το κυβερνητικό πλαίσιο που θα παρουσιάσει το επόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και έδωσε και ειδήσεις.

Η πρώτη μεγάλη είδηση αφορούσε τη μείωση, σε περίπτωση που η ΝΔ είναι κυβέρνηση μετά τις εκλογές, του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, ποσό που θα καλυφθεί από αντίστοιχη μείωση στις σπατάλες και στις δαπάνες του δημοσίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, το συγκεκριμένο μέτρο για τον ΕΝΦΙΑ επελέγη διόλου τυχαία, καθώς πρόκειται για ένα φόρο που επιβαρύνει το σύνολο των πολιτών, δεδομένου ότι η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα ξεπερνά το 85%.

Το γεγονός αυτό, είναι μόνο μία από τις παραμέτρους που υπολόγισε το γαλάζιο επιτελείο, καθώς υπάρχει και η πολιτική στόχευση. Η δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ από την πλευρά της ΝΔ, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, τονίζει και την αντίθεση ανάμεσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην κυβέρνηση: Από τη μια η ΝΔ δείχνει με τον τρόπο αυτό την αξιοπιστία και την ευαισθησία της και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που με την υπερφορολόγηση έχει ρημάξει φορολογικά τα νοικοκυριά.

«Από τη μια ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει ξεκαθαρίσει δημόσια από τη ΔΕΘ ότι δεν θα πει τίποτε που δεν μπορεί να γίνει και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας που έχει τάξει τα πάντα και δεν έκανε τίποτε, αντιθέτως γονάτισε την κοινωνία», σημείωνε η ίδια πηγή. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται να παρουσιάσει κάποιες ακόμη κοστολογημένες προτάσεις που είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν. «Θα πω μόνο αυτά που μπορώ να κάνω», λέει στους συνεργάτες του λίγο πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη.

Κέρδη και ζημίες

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει στην οδό Πειραιώς, το γαλάζιο επιτελείο θα αρχίσει να μετρά «κέρδη και ζημίες», αμέσως μετά την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, την οποία θεωρούν ως αφετηρία για την «πολιτική αλλαγή», την οποία έχει ανάγκη η χώρα όπως θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου. Στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούσε πως η στρατηγική της ΝΔ θα αποδώσει καρπούς, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις, γιατί συνδυάζει την ενότητα και τη συσπείρωση της παράταξης με το άνοιγμα σε όλους τους πολίτες.

Είναι ενδεικτικό, ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε αυτούς που του αντιτείνουν ότι η συσπείρωση της ΝΔ είναι ήδη υψηλή, λέει χαρακτηριστικά πως «αυτό σημαίνει ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Προτιμώ να έχω υψηλή συσπείρωση παρά χαμηλή». Με βάση και την τελευταία μέτρηση (του ΠΑΜΑΚ για τον ΣΚΑΙ) ο ίδιος συνεργάτης του εκτιμούσε επίσης, πως η ΝΔ έχει ανακτήσει το ισχυρό πολιτικό και ψυχολογικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικό ρεύμα υπέρ της, γεγονός που θα κρίνει όχι μόνο το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά και το πόσο ισχυρή θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.