Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες σε προσκήνιο και παρασκήνιο, μεταξύ των στελεχών της γαλάζιας νεολαίας καθώς αυτή την εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου ξεκινά η  επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ με τη έναρξη της διαδικασίας ανάδειξης των Συνέδρων, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα members.onned.gr.

Κάθε νέος από 18 - 32 ετών που είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο του Υπουργείου Εσωτερικών έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για Σύνεδρος. Μόνο κριτήριο για την ανάδειξη ενός συνέδρου είναι η συλλογή 30 μοναδικών υπογραφών από νέους σε όλη την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Για αυτούς που είναι από 16 - 18 έχει ήδη ανοίξει σύστημα προεγγραφών στη σελίδα members.onned.gr.

Όπως τόνιζε στο newpost.gr κορυφαίο στέλεχος της Πειραιώς, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένα τόσο καινοτόμο σύστημα στην Ελλάδα για την ανάδειξη πολιτικών οργάνων. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η διαδικασία επανίδρυσης να γίνει όσο πιο απλή, προσβάσιμη και κατανοητή γίνεται, ώστε να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι και νέες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει στη διάθεσή του τρεις εβδομάδες για να συλλέξει αυτές τις 30 υπογραφές.

Για την προεδρία της Οργάνωσης, επικρατέστερος φέρεται να είναι ο Κώστας Δέρβος, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost, έχει και τη στήριξη της γαλάζιας ηγετικής ομάδας, ενώ υποψήφιοι θα είναι και οι Αθανάσιος Βαμβίνης, Ανδρέας Καρασαρίνης και πιθανότατα κάποιο πρόσωπο που πρόσκειται στην πλευρά του Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 14 - 16 Οκτωβρίου στην Αθήνα, ακούγεται όμως ότι μπορεί να μετατεθεί και για τις 21 - 23 Οκτωβρίου αν η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τις διαδικασίες επανίδρυσης. «Πρέπει να ακουστούν όλες οι φωνές, με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατικότητα», λένε στελέχη της Πειραιώς, υπογραμμίζοντας ότι οι εποχές αποκλεισμών από βαρόνους και ομαδάρχες ανήκουν στο παρελθόν.

Το Συνέδριο Επανίδρυσης θα εκλέξει το νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, καθώς και όλα τα όργανα διοίκησης. Αναμένεται επίσης να υιοθετήσει το νέο πολιτικό πρόγραμμα της Οργάνωσης. Επίσης, για πρώτη φορά η διαδικασία γίνεται τόσο ανοιχτή και στους Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι πλέον έχουν την ίδια πρόσβαση με όσους βρίσκονται εντός συνόρων αφού ολόκληρη η διαδικασία γίνεται μέσα από το διαδίκτυο. Σύμφωνα με την Πειραιώς, η συμμετοχή τους αποτελούσε από την αρχή προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφού θεωρεί ότι η γενιά του brain drain έχει πολλά να προσφέρει στην Ελλάδα.

«Συνεπής στη δέσμευσή του για επανίδρυση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να φτιάξει μια Οργάνωση Νεολαίας που θα γεννά συνεχώς καινούργια στελέχη ώστε να αυξήσει τις φωνές που θα μπορούν να απευθυνθούν στη νέα γενιά ψηφοφόρων που είναι πλήρως απογοητευμένη από το πολιτικό σύστημα» έλεγε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.